Android'in sonu mu geliyor?

Google eğer bu dev davayı kaybederse, Android işletim sistemi için karanlık günler başlayabilir.

Androidin sonu mu geliyor?
23 Nisan 2012 Pazartesi 14:01 tarihinde eklendi, 1.051 kez okundu.

 

Oracle, Java'yı meydana getiren Sun Microsystems'ı 2010'da satın almıştı. Oracle, aynı sene içinde Google'ı Android işletim sisteminde Java'nın telif haklarını çiğnediği gerekçesiyle dava etti. Duruşmalar ise geçtiğimiz hafta Pazartesi günü başladı. Google'ın Android'i geliştirirken Java telif haklarını çiğnediği belirlenirse, sadece Google'ın değil cihaz üreticilerinin ve üçüncü parti sağlayıcıların da başı ağrıyacak.
 
Google, Samsung ve HTC'yi Apple'ın açtığı davalara karşı savunmuştu. Dolayısıyla Oracle'ın kazanması durumunda aynı tavrını koruyacağı düşünülüyor. Peki Google, davayı kaybederse Android'e ne olacak? Bu durumun iki temel çözümü var gibi görünüyor. Google, Oracle'a yüklü miktarda ödemeler yaparak lisans satın alabilir ve Android'i şu anki biçimiyle geliştirmeye devam edebilir. İkinci çözüm ise Google'ın Android'i baştan geliştirmesi. Oracle, Java API'larını Google'a lisanlamak istemezse, böyle bir zorunluluk ortaya çıkabilir.
 
Oracle, davada Google'a karşı kazanırsa lisanssız API'lardan faydalanan üreticiler de risk altında olacak. Ancak Oracle'ın bu üreticilerin de peşine düşme ihtimali, şimdilik düşük görünüyor.