Anemi Nedenleri ve Çeşitleri

Halk arasında kansızlık olarak bilinen anemi dokulara yeteri kadar kırmızı kan hücresi gönderilemediği durumunda meydana gelir.

Anemi Nedenleri ve Çeşitleri
23 Temmuz 2018 Pazartesi 19:55 tarihinde eklendi, 24.689 kez okundu.

Halk arasında kansızlık olarak bilinen anemi dokulara yeteri kadar kırmızı kan hücresi gönderilemediği durumunda meydana gelir. Kırmızı kan hücreleri vücudun önemli yapı taşları arasında yer almakta olup, içerisinde hemoglobin barındıran ve kana kırmızı rengini veren zengin protein gurubunda yer alır. Hemoglobin vücudun ger bir bölgesine oksijen taşımakta olup, akciğere de vücudun diğer bölgelerinden karbondioksit taşıyarak vücuttan atılmasına olanak sağlar.
 

Anemi hastalığının birden fazla çeşidi bulunup, her anemi tipinin nedenler farklıdır.
 

Anemi Çeşitleri
 

Vitamin eksikliğine bağlı anemi: vücut sağlıklı kırmızı kan hücrelerini üretebilmek adına folat ve B-12 vitaminine ihtiyaç duyar. Kişilerin beslenmesi bu zayıfsa vitamin eksikliğine bağlı olarak anemi görmek mümkündür.
 

Demir eksikliğine bağlı anemi: Kemik iliği hemoglobin üretir ancak hemoglobini üretebilmek içinde demire gereksinin duyar. Vücutta yeteri kadar demir olmazsa kırmızı kan hücreleri için hemoglobin üretimi de yeteri kadar olmayacaktır. Demir eksikliğine bağlı oluşan anemiler sıklıkla; polip, uzun zaman nonsteroid anti-enflamatuar ilaç kullanımı, ülser, şiddetli adet kanamaları gibi durumlarda ortaya çıkar.
 

Aplastik Anemi: Aplastik anemi tipi nadir karşılaşılan bir tür olup, kemik iliğinin kırmızı kan hücresi üretememesi sonucunda ortaya çıkar. Sıklıkla otoimmün, enfeksiyonlar ve uyuşturucu bağımlılığında ortaya çıkar.
 

Hemolitik Anemi: Kan rahatsızlıklarının bazıları kırmızı kan hücrelerinde yıkıma sebep olabilmekte. Hemolitik anemi kalıtsal olabildiği gibi sonraki dönemlerde de ortaya çıkabilmekte.
 

Orak Hücreli Anemi: Vücuda ihtiyacı olan oksijeni taşıması için yeteri sayıda kırmızı kan hücresinin olmaması durumudur ve kalıtımsal bir rahatsızlıktır.
 

Akdeniz Anemisi
 

Talasemi olarak bilinen Akdeniz anemisi genetik bir kan rahatsızlığı olarak karşımıza çıkıyor. Akdeniz anemisi hastalarının vücutları yeteri miktarda hemoglobini üretemezler ve şiddetli anemi tablosu ortaya çıkar. Ayrıca Akdeniz anemisi kırmızı kan hücrelerinin (alyuvarlar) ciddi olarak zarar görmesine neden olur. Akdeniz anemisi kalıtsal bir rahatsızlıktır bunun anlamı çiftlerin en az birinin taşıyıcı olmasıdır. Yapılan kan testi ile taşıyıcı olunup, olunmadığı rahatlıkla öğrenilmektedir.
 

Akdeniz Anemisi Nedeni
 

Hemoglobin üretimi ile ilgilenen genlerin birinde sorun yada mutasyon olduğu zaman ortaya çıkar. Akdeniz anemisi taşıyıcıları bu hastalığı anne ve babasından alır. Anne ve babadan biri taşıyıcı olması durumunda meydana gelir.
 

Anne ve babadan sadece biri taşıyıcıysa alfa talasemi olarak adlandırılır ve kişi Akdeniz anemisi belirtileri ve buna bağlı zorluklar yaşamaz ancak taşıyıcı olur.
 

Anne ve baba ikisi de taşıyıcıysa doğacak çocuklarını çok daha ciddi bir tablo bekleyebilir. Bu durumun iki türü var; majör talasemi ve intermediata olmaktadır. Özellikle majör tip doğumdan itibaren yakın takipte tutulması gerekenler arasındadır.
 

Kaynak : https://saglikk.com/