'Anıtkabir Heykeli'ne sansür

Extramücadele'nin Minareli Anıtkabir Heykeli, Aydınlık'ta çıkan haber üzerine 1. İstanbul Yaz Sergisi'nden kaldırıldı.

Anıtkabir Heykeline sansür
01 Temmuz 2011 Cuma 18:03 tarihinde eklendi, 1.300 kez okundu.

 

İironik işleriyle tanınan Extramücadele’nin minareli Anıtkabir heykeli, Aydınlık gazetesinde 23 Haziran’ta çıkan '1. İstanbul Yaz Sergisi’nde skandal' haberinin ardından sergiden kaldırıldı. Time Out İstanbul dergisi ve Beyaz Art İstanbul’un ortaklığında hazırlanan sergi, Antrepo No: 5’te açılmıştı.
 
Radikal gazetesinin haberine göre, Galeri Non tarafından temsil edilen ve Extramücadele adıyla işler üreten sanatçı Memed Erdener, eserinin kaldırıldığını sergi küratörünün salı günü galerisine attığı bir e-mail ile öğrendiklerini söyledi. Erdener, “Kimse sorumluluk almıyor, heykelin kimin kararıyla kaldırıldığı belli değil” dedi. Bir şikayette bulunmayacağını belirten sanatçı, “Benim yaptıklarımın kaderi hep böyle oluyor. Artık bu meselelerle uğraşmaktan o kadar yoruldum ve üzüldüm ki kimseyi aramıyorum. Sadece olanların belgelenmesini istiyorum” dedi.
 
Galeri Non’un sahibi Derya Demir ise heykelin kaldırılmasını otosansür olarak nitelendirdi. Demir, ayrıca heykelin 2010 yılındaki Extramücadele sergisini takiben nisan ayında Londra’da Sotheby’s müzayedesinde yer aldığını ve “Şu ana kadar çok görünülürlüğü olmuş bir eser” olduğunu belirtti.
 
Serginin küratörü Gökhan Karakuş, heykeli “Farklı mimari dengeleri temsil ettiği için seçmiştim” dedi. Karakuş, heykelin kaldırılmasından organizasyonun sorumlu olduğunu ve görüş bildirmek istemediğini belirtti. İnternet sitesinde sanat dünyasından deneyimli ve genç isimleri bir araya getirerek “hiyerarşi oluşturmayan, demokratik bir sanat ortamı” vaat eden 1. İstanbul Yaz Sergisi’nin organizasyonundan sorumlu Time Out İstanbul ve Beyaz Müzayede ise konuyla ilgili bir açıklama yapmadı.

NTV