ANKA, uçuşa geçiyor

Türkiye Haziran ayından itibaren dünyada insansız hava aracı üreten 3. ülke olacak.

ANKA, uçuşa geçiyor
15 Nisan 2012 Pazar 10:46 tarihinde eklendi, 1.360 kez okundu.

 

İnsansız hava aracı ANKA, Haziran ayından itibaren gökyüzüne çıkacak. ABD’nin Predator ve İsrail’in Heron’larından sonra Türkiye, dünyada insansız hava aracı üretebilen üçüncü ülke olacak. 
 
Savunma Sanayii Müsteşarlığı yetkilileri, insansız hava aracı ANKA’nın, prototiplerinin üretildiğini ve test aşamasında olduğunu bildirdiler. ANKA'nın bütün tasarımı TAİ tarafından yapılıyor. Motor dışındaki tüm parçaları yerli olan ANKA’nın testleri Haziran ayında tamamlanacak. Uçakların 10 bin saat arızasız uçması hedefleniyor.
 
Bu arada geçen hafta TBMM Milli Savunma Komisyonu üyelerine bilgi veren Savunma Sanayii Müsteşarı Murat Bayar, ‘’ABD ve İsrail dışında insansız hava aracı üreten ülke yok. Avrupa ülkeleri de, İsrail'in ürünlerini kullanıyor. Biz ANKA’yı tamamladığımıza ilk üç ülke arasında olacağız. 500'den fazla tasarım mühendisimiz bu konuda çalışıyor’’ dedi.
 
Savunma Sanayii, ATAK helikopter projesini de sürdürüyor. Tüm elektronik yazılım ve dizaynı yerli olan helikopterlerin yanı sıra, yerli malı ALTAY tank projesi de benzer özellikler taşıyor. Türkiye ayrıca GÖKTÜRK 1 ve 2 projesi ile 1,5 yıl sonra uydu fırlatacak duruma gelecek.(gazteport)