Ankara'da ulaşım zammı protestosu

Başkentte ulaşım zammını protesto ederek belediye otobüslerine ücretsiz binen bir grup ile polis arasında arbede yaşandı.

Ankarada ulaşım zammı protestosu
03 Ocak 2011 Pazartesi 22:03 tarihinde eklendi, 2.372 kez okundu.

 

Ulaşım zammını protesto eden Halkevleri üyesi bir grup, Yüksel Caddesi'nde toplanıp sloganlar eşliğinde Kızılay'daki metro istasyonuna girdi. 
    
Metroyu ücretsiz kullanmak isteyen protestoculara polis izin vermedi. Çevik Kuvvet ekipleriyle özel güvenlik görevlileri de metro istasyonunda önlem aldı. 
    
Hükümet ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek aleyhine sloganlar atan protestocu grup, metro istasyonundaki vatandaşlara bildiri dağıttı. 
    
Bazı vatandaşların da ıslık ve alkışlarla destek verdiği gruptakiler, ücretsiz ulaşımın anayasal bir hak olduğunu, polisin kendilerine engel olarak suç işlediğini savundu. 
    
Protestocular, "1 Ocak'tan itibaren toplu taşıma ücretlerine ortalama yüzde 10 oranında zam yapıldığını, Büyükşehir Belediyesinin asgari ücrete yapılan 30 lira zammın 10 lirasını geri aldığını" öne sürdü. 
    
"Bu zamlarla yaşanmaz, zamlar geri alınsın", "ulaşım hakkımız söke söke alırız", "işte AKP, işte demokrasi" sloganları atan protestocular, polisin uyarısı üzerine metro istasyonundan ayrılarak, Ziya Gökalp Caddesi'nde Ege Mahallesi otobüslerinin kalktığı durağa geldi. 
    
Gruptakiler, zammı protesto etmek için burada da Ege Mahallesi otobüslerine ücretsiz binmek istedi. Durakta bekleyen vatandaşlar da gruptakilere destek vererek otobüslere ücretsiz bindi. Bunun üzerine güvenlik güçleri, bilet kontrolü yaparak otobüsü ücretsiz kullanmak isteyen vatandaşlara engel olmak istedi. Otobüsün şoförü de aracı hareket ettirmedi. 
    
Bunun üzerine protestocular, kol kola girip Ziya Gökalp Caddesi'ni trafiğe kapattı ve otobüs hareket edinceye kadar eylemi sürdüreceklerini söyledi. 
    
Bu sırada yolu açmak isteyen Çevik Kuvvet ekipleriyle protestocular arasında arbede oldu. Çevik kuvvet ekipleri, protestocuları kaldırıma iterek yolu ulaşıma açtı, durakta bekleyen belediye otobüsü de buradan ayrıldı. 
    
Kaldırımda toplanan protestocular ve bazı vatandaşlar, diğer belediye otobüsüne de ücretsiz binmekte ısrar edince polis, bariyer oluşturarak vatandaşları otobüse tek tek aldı. Belediye otobüsüne binen bir polis de vatandaşların biletlerini kontrol etti. Bu arada eylemcilerle polis arasında tartışmalar yaşandı. 
    
Eylemciler, sloganlar atarak polisin tutumunu protesto etti. Zamlar geri alınana kadar eylemi sürdüreceklerini bildiren protestocular, vatandaşların büyük bölümü otobüslere bindikten sonra eylemi sonlandırarak duraktan ayrıldı. 
    
Güvenlik güçleri ise 2 belediye otobüsünü Çankaya Emniyet Müdürlüğüne götürerek ücretsiz binenler hakkında işlem başlattı. 
    
Bunun üzerine protestoculardan bazıları Çankaya Emniyet Müdürlüğü önüne gelerek, vatandaşların polis merkezine götürülmesini protesto etti.