Ankara'daki saldırı yurt çapında protesto edildi

Türkiye'yi yasa boğan ve 86 kişinin hayatını kaybettiği saldırı sonrasında yurt genelinde protesto yürüyüşleri düzenlendi.

Ankaradaki saldırı yurt çapında protesto edildi
10 Ekim 2015 Cumartesi 17:16 tarihinde eklendi, 1.101 kez okundu.
ANKARA'DAKİ PATLAMAYA İSTANBUL'DA PROTESTO
 
ANKARA'da 30 kişinin ölümüne, 126 kişinin yaralanmasına neden olan patlamayı protesto eden bir grup, Galatasaray Meydanı'nda oturma eylemine başladı. 
 
Öğle saatlerinden itibaren Galatasaray Meydanı'nda bir araya gelen grup üyeleri, “Katliamlarınız barış talebimizi engelleyemeyecek" yazılı bir pankart açarak, patlamayı protesto etmek amacıyla oturma eylemine başladı. Ellerinde “Barışı bombalayamazsınız", “Barışa bomba atıldı" yazılı dövizler de tutan grup üyeleri, sık sık slogan attı.
 
ANKARA'DAKİ TERÖR SALDIRISINA ESKİŞEHİR'DE TEPKİ YÜRÜYÜŞÜ
 
ANKARA'da meydana gelen bombalı terör saldırısı, Eskişehir'de yaklaşık 100 kişinin katıldığı yürüyüşle protesto edildi.
 
Yenibağlar Mahallesi Üniversitesi Caddesi'ndeki Espark Alışveriş Merkezi önünde toplanan grup bir süre yerde oturdu. Grup daha sonra pankart açıp yürüyüşe geçti. Yürüyüşe katılanlar sık sık 'Ankara'da döğüşene düşene bin selam' ve 'Faşizme karşı omuz omuza' şeklinde slogan attı.
 
İstiklal Mahallesi Porsuk Bulvarı'na kadar yürüyen grup adına bir kişi "Suruç'ta da devrimci arkadaşlarımızı katlettiler" diyerek hükümeti eleştirdi. Ardından kalabalık dağıldı.
 
SAMSUN'DA ANKARA'DAKİ SALDIRI KINANDI
 
ANKARA'da düzenlenen bombalı saldırıyı kınamak için Samsun'da bazı sendika üyeleri bir araya geldi. Saldırıyı kınayan grup, faillerin yakalanması için çağrıda bulundu.
 
Ankara'da gerçekleştirilen 'Emek Barış ve Demokrasi Mitingi' sırasında patlatılan bombalar sonucu 30 kişinin ölümü ve 126 kişinin yaralanması olayını kınamak için KESK, TMMOB, DİSK ve SES üyesi grup İlkadım İlçesi İstiklal Caddesi üzerinde bir araya gelip basın toplantısı düzenledi. Yaklaşık 50 kişinin katıldığı basın açıklaması sırasında bir vatandaş kalabalığa yönelip "Boş konuşuyorsunuz" diyerek küfür edince kısa süreli tartışma yaşandı. Tartışma, polis ve katılımcılar tarafından büyümeden önlendi.
 
Bombalı saldırıda hayatını kaybedenler için gerçekleştirilen saygı duruşunun ardından konuşan Sağlık Emekçileri Sendikası Samsun Şube Başkanı Süleyman Bal, "Suruç'ta katliam düzenleyen anlayış bugün de barış ve demokrasi talebiyle Ankara'ya giden arkadaşlarımızı hedef almıştır. Katiller ve bu ortamı hazırlayanlar bellidir. Bu katliamı gerçekleştiren gerekli zemini hazırlayanlar tarih önünde hesap vereceklerdir" dedi.
 
DİYARBAKIR'DA BOMBALI SALDIRIYA PROTESTO
 
ANKARA'da 86 kişinin öldüğü 186 kişinin yaralandığı bombalı saldırı Diyarbakır'da hükümet aleyhinde sloganlar atılarak protesto edildi. 
 
Ankara'da bugün düzenlenecek olan 'Savaşa İnat, Barış Hemen Şimdi, Barış Emek Demokrasi' miting öncesi yaşanan bombalı saldırı Diyarbakır’da protesto edildi. Yenişehir İlçesi ofis semtinde toplanan yaklaşık 2 bin kişi, hükümet ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan aleyhinde sloganları attı. Protesto eylemine Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkan Fırat Anlı, HDP Eş Başkanı Ömer Önen, partililer ve sendika temsilcileri katıldı. Türkçe ve Kürtçe açıklamalarla saldırıyı kınayan grup adına açıklamayı Eğitim-Sen 2 Nolu Eş Başkanı Arin Zümrüt Karakoyun yaptı. Karakoyun, "Sivil katliamlara bir yenisi eklenmiştir. Bu alçakça saldırıları nefretle kınıyor ve lanetliyoruz" dedi. 
 
Kalabalık açıklamanın ardından yaklaşık 5 dakika oturma eylemi yaparak saldırıya tepki gösterdikten sonra dağıldı. 
 
SALDIRIYI PROTESTO EDENLERE POLİS MÜDAHALESİ
 
HDP Batman Milletvekilleri Ayşe Acar Başaran, Saadet Becerikli, Mardin Milletvekili Mehmet Ali Aslan, Batman Milletvekili adayı Kadir Tunç, Ankara Tren Garı kavşağında meydana gelen son açıklamaya göre 86 kişinin yaşamını yitirdiği patlama kitlesel basın açıklamasıyla kınadı. Milletvekilleri kortej önünde yürüdükleri sırada TOMA araçları, basınçlı suyla grubu dağıttı. Milletvekilleri ile Batman Belediye Başkanı Sabri Özdemir, basınçlı sudan etkilenirken, polis gözyaşartıcı sprey kullandı.
 
Ankara Tren Gar'ı kavşağında bu sabah meydana gelen iki patlamanın protesto edilmesi amacıyla Batman'da Turgut Özal Bulvarı'nda bulunan HDP il binası önünde toplanan partililere HDP Batman Milletvekilleri Ayşe Acar Başaran, Saadet Becerikli, Mardin Milletvekili Mehmet Ali Aslan, Batman Milletvekili adayı Kadir Tunç'un yanı sıra
 
Belediye Başkanı Sabri Özdemir, HDP İl Başkanı Abdulbari Karaağaç da destek verdi. HDP İl binası önünde toplanan gruba seslenen HDP Milletvekili Mardin Mehmet Ali Aslan, şöyle dedi:
 
"Kendi iktidar ve sarayları için gözlerini kırpmadan insan öldürüyorlar. Öğle saatlerine kadar da henüz bir açıklamanın yapılmaması da düşündürücüdür. Bu olay insanlık dışıdır. Polis yaralılara müdahale edeceğine biber gazıyla müdahalede bulunuyor. Er geç bir gün bu saray yıkılacaktır." 
 
HDP İl Eş Başkanı Abdulbari Karaağaç, Dörtyol Kavşağı'ndan Atatürk Parkı'na kadar polis engeline rağmen yürüyeceklerini söyledi.
 
YÜRÜYÜŞE MÜDAHALE
 
HDP Batman Milletvekilleri'nin de aralarında bulunduğu kitle yürüyüşe geçtiği anda Emniyet yetkilileriyle karşılaştı. Milletvekili Mehmet Ali Aslan, trafiği işgal etmeyeceklerini belirterek; "Kaldırımda yürüyeceğiz. Yolu trafiğe kapatmıyoruz. Yürüyüşümüzü engellemeyin" dedi. Belediye Eş Başkanı Sabri Özdemir de trafiği aksatmayacaklarını, kaldırımı kullanacaklarını söyledi. Emniyet Müdür Yardımcısı Mehmet Dönmez ve Güvenlik Şube Müdürü Akın Şahin, yürümek isteyen gruba, "Yürüyüşünüz kanunsuz. Basın açıklamasını yaptınız. Müdahale etmek zorunda kalacağız" uyarısında bulundu. 
 
MİLLETVEKİLLERİNE TAZYİKLİ SU
 
HDP Milletvekillerinin beraberindeki parti yöneticileri ve Belediye Başkanı, Dörtyol Kavşağı'nda oturdukları sırada TOMA'nın sıktığı basınçlı su müdahalesiyle karşılaştı. Ardından grupla yürüyen HDP milletvekilleri, bir kez daha polis engeliyle karşılaştı. Çıkan arbede sırasında sağ gözüne aldığı darbeyle hastaneye kaldırılan partililerden Abdulkadir İzol, "Kitle arasındaydım. Birden tazyikli su gözüme isabet etti. Şimdi de sağ gözüm görmüyor" dedi. 
 
Olaylarda 4 kişi gözaltına alındı. Daha sonra Atatürk parkında açıklama yapan HDP Milletvekilleri, polisin sert tutumuna tepki gösterdi. Aslan; "Güvenlik Yasası'nda 'Yüzünü kapatmayın' diyorsunuz. Siz silahlanıp yüzünüzü kapatıyorsunuz. Elimizde ne silah var ne başka bir şey. Bu da size kapak olsun" dedi. 
 
BOMBALI SALDIRIYA ŞANLIURFA'DA PROTESTO
 
ŞANLIURFA’da, Emek ve Demokrasi Platformu üyeleri Ankara’da yapılan saldırıyı oturma eylemi yaparak protesto etti.
 
Öğleden sonra Ahmet Bahçıvan İş Merkezi önünde toplanan aralarında HDP milletvekilleri Dilek Öcalan, İbrahim Ayhan, Ziya Çalışkan'ın da bulunduğu Emek ve Demokrasi Platformu üyesi 300 kişilik kalabalık, Ankara'da gerçekleştirilen 86 kişinin öldüğü, onlarca kişinin yaralandığı saldırıyı protesto etti. Polisin yoğun önlem aldığı alanda kalabalığa konuşan HDP İl Başkanı Sevda Çelik Özbingöl, acılarının çok büyük olduğunu ifade ederek, "Önce Diyarbakır’da, sonra Suruç’ta şimdi ise Ankara’da yeniden ortaya çıkan katliamın bombanın pimini çeken el aynı eldir. Geldiğimiz aşama vahim bir aşamadır. Bu karanlık oylar aydınlatılmadığı için Suruç’ta patlatılan bombanın Ankara’da patlatılmasına sebep olmuştur. Silahların susmasını istemeyen ve silahlardan halen medet uman siyasi güçlerin işbaşında olduğunu görüyoruz" diye konuştu.
 
HDP Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Ayhan ise saldırıyı kınayarak, "Bunu herkes iyi bilsin ki bu insanların ölmesini isteyen sarayda oturan zattır. Bu savaş sarayın savaşıdır. Halkın savaşı değildir" diye konuştu.
 
Kalabalık, açıklamaların ardından 5 dakikalık oturma eylemi yaparak dağıldı.
 
SİVEREK'TE DE PROTESTO EDİLDİ 
 
Ankara'daki bombalı saldırı Şanlıurfa'nın Siverek İlçesi'nde de HDP üyeleri tarafından protesto edildi. Kanlıkuyu Meydanı'nda toplanan HDP üyeleri adına konuşan HDP Siverek İlçe Başkanı İbrahim Ayyıldız, katliam olarak tanımladığı saldırıyı yapanların belli olduğunu ileri sürerek, "Hiç kuşkusuz bu katliamın adresi bellidir. 7 Haziran seçim sonuçlarını beğenmeyip halkımıza savaş ilan edenlerdir. Bugünkü katliamı yaptıranlar barışı istemeyen saray merkezli güçlerdir" dedi.