Ankara'yı gerecek 3 şart!

Murat Karayılan, PKK’nın geri çekilmesinin ardından koruculuk ve özel kuvvetlerin lağvedilmesi gerektiğini söyledi.

Ankarayı gerecek 3 şart!
30 Nisan 2013 Salı 11:36 tarihinde eklendi.

Anayasal reform yapılmasını da beklediklerini dile getiren Karayılan, PKK’nın terörist listesinde de çıkarılması gerektiğini kaydetti. Karayılan, “PKK’nın bütün terör listesinden çıkarılması lazım. Zaten terör listesine alınmamız büyük bir haksızlıktı.” dedi. 

 
PKK’ya yakınlığıyla bilinen bir internet sitesinde yer alan habere göre Karayılan, çözüm sürecinin aniden ortaya çıkan bir şey olmadığını bundan önce 8 defa ateşkes ilan edildiğini söyledi. Sorunun demokratik yollarla çözülmesi için çaba içinde olduklarını belirten Karayılan, Oslo sürecinin 3 yıl kadar sürdüğünü, devletin istenilen düzeyde olumlu yaklaşmadığından dolayı girişimin sonuçsuz kaldığını ileri sürdü. Kürt sorununun çözümü için demokratik diyalog yollarını geliştirmek istediklerini ifade eden Karayılan, çözüm sürecindeki üç aşamayı ise şöyle sıraladı: “Eğer Türk devleti de buna açık olursa biz çabalarımızı sürdürmeye kararlıyız. İmralı’da sürdürülen müzakareler sonucunda Kürt sorunun temel üç aşamayı belirledik. Birincisi ateşkes ilan edip geri çekilmek. Niye çünkü Türk devleti “Geri çekilmeyinceye kadar kendimizi tehdit altında görüyor ve adım atamıyoruz. Sınır dışına gücünüzü çekerseniz, çözüme ilişkin gerekli adımları atarız” diyor. Geri çekilme tamamlanırsa 2. aşama başlayacak. Bu aşamanın özellikleri Türk devletinin çözüm karşısındaki görevlerini yerine getirmesidir. Yani anayasada bir reform yapması, koruculuk sistemi ve özel kuvvetleri vb. güçleri bir kenara çekmesi ya da bunları sivilleştirmesi.”Korucuların ve özel kuvvetlerin ya lağvedilmesi ya da geri çekilmesi gerektiğini kaydeden Karayılan, yeni bir anayasanın da düzenlenmesi gerektiğini söyledi. 
 
Hükümetin  ‘Normalleşme öncesi silahların bırakılması lazım. Eğer olmazsa normalleşme nasıl başlar’ dediğini belirten Karayılan, hükümetin bununla süreci geriye çekmeyi ya da kendi isteklerini dayatmayı istediğini ifade etti. Biz ‘en son silahsızlanma’ demiyoruz” diyen Karayılan, “Normalleşmeye paralel olarak özgürlüklerin gelişmesiyle birlikte sonuca gidebiliriz."ifadesine yer verdi. 
 
PKK TERÖR LİSTESİNDEN ÇIKARILMALI
 
Avrupa Konseyi Parlementerler Meclisi’nin PKK hakkında terörist yerine aktivist kelimesini kullanmasını olumlu bir davranış olarak karşıladıklarını ancak yetersiz gördüklerini kaydeden Karayılan, “PKK’nın bütünen terör listesinden çıkarılması lazım. Zaten terör listesine alınmamız büyük bir haksızlıktı. Dünyanın neresinde görülmüş ki milyonlarca taraftarı ve sempatizanı olan bir hareket terör olarak ifade edilmiş. En doğal temel hakları için mücadele eden gücü terör listesine alıyorlar. Böyle bir şey olamaz. Biz terörist değiliz, terör karşısında direniyoruz.” ifadelerini kullandı.