Antalya Belediye Meclisi'nde gerginlik

Antalya Büyükşehir Belediye Meclisi'nde Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın ile CHP Grubu arasında gerginlik yaşandı. Akaydın'ın encümen ve komisyon üyeliklerine gösterdiği adaylar, diğer partilerin oylarıyla seçildi.

08 Mayıs 2012 Salı 19:55 tarihinde eklendi.

Mustafa Akaydın başkanlığında toplanan Antalya Büyükşehir Belediye Meclisi'nde istifalarla boşalan encümen ve komisyon üyelikleri için seçim yapıldı. CHP grubu, yazılı sunmadığı için CHP'li Gürsel Karabayır'ın istifasının kabul edilmemesi gerektiğini savundu. Bunun üzerine Akaydın, istifanın irade beyanı olduğunu, hukukçulara danıştığını ve yazılı açıklamaya ihtiyaç bulunmadığını belirterek, yeni üyenin seçimi için oylama yapılması gerektiği söyledi. 
    
CHP grubu yeniden Karabayır'ı aday gösterirken, Başkan Akaydın, Kadir Alkış'ı önerdi. Seçimi 27 oyun 15'ini alan Kadir Alkış kazandı. Alkış'ın AK Parti oylarıyla seçilmesine tepki gösteren Gürsel Karabayır, ''Akaydın, demokratik bir meclis yönetmek yerine, kendisine biat eden üyelerle çalışmak istediğinin açık örneğini sergilemiştir'' dedi. 
    
Bunun üzerine söz alan AK Parti Grup Sözcüsü Murtaza Tamyürek ise ''CHP'nin iç işlerine karışmak istemiyoruz. Lütfen bizi karıştırmayın'' diye konuştu. 
     
-AK Parti'den aday istedi- 
     
Mecliste daha sonra komisyon üyelikleri için seçimlere geçildi. CHP grubu, komisyon üyelikleri için aday çıkarmayınca Akaydın, AK Parti'lilerden aday göstermelerini istedi. AK Parti Grup Sözcüsü Murtaza Tamyürek, yasa gereği seçilecek isimlerin CHP'den olması gerektiğini hatırlattı. Bunun üzerine Başkan Mustafa Akaydın, ''CHP'den aday gösterebileceğiniz isim var mı- Buyurun adayı siz söyleyin'' dedi. 
    
Tamyürek de bunun üzerine CHP'li Erdem Armen'i önerdi. Armen'in kabul etmemesi üzerine Akaydın'ın aday gösterdiği Turgay Genç, Ulaşım Komisyonu'na seçildi. CHP grubunun diğer komisyonlara da aday göstermemesi üzerine İsim Verme Komisyonu'na Deniz Filiz, Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu'na Mustafa Yılmaz seçildi. Her iki adayı da Akaydın gösterdi. 
    
CHP Grup Sözcüsü Deniz Fırat Budak, Mustafa Yılmaz'ın mecliste olmadığını belirterek Akaydın'a, -'Kendisiyle görüştünüz mü-'' diye sordu. 
    
Akaydın da ''Eğer kabul etmezse bir daha seçim yaparız. Alıştık ne de olsa'' ifadesini kullandı. 
    
Komisyon üyelikleri seçimi sırasında CHP'liler ve Akaydın arasında sözlü gerginlik yaşandı. Gürsel Karabayır, kendisini ısrarla istemediğini ileri sürdüğü Akaydın'ın grup kararlarına uygun hareket etmediğini savundu. 
    
CHP'li bazı üyeler oylamalar sırasında meclisi terk etti. Gürsel Karabayır'ın sandalyesinden kalktığını sırada seyirciler arasında bulunan ANET Genel Müdürü Ömer Apa, ''Ne diye seçtiler sizi buraya-'' diye tepki gösterdi. 
    
Karabayır'ın, ''Asker olalım diye seçilmedim'' sözleri üzerine Apa, ''Partinin askeri olma'' diye bağırdı. 
     
-''Hangi partidensiniz''- 
     
CHP'liler ve Akaydın arasında komisyon seçimleri sırasında yaşanan gerginlik sırasında bir ara AK Parti Grup Sözcüsü Murtaza Tamyürek, Akaydın'a ''Siz hangi partidensiniz- Bir öğrenelim'' diye sordu. Tamyürek'in bu sözleri salonda gülüşmelere neden oldu. 
    
MHP Grup Sözcüsü Mustafa Reşat Oktay ise CHP grubu ve Akaydın arasındaki gerginlik üzerine söz isteyerek, kent halkına hizmet için seçildiklerini hatırlattı. Antalya'nın bekleyen onlarca sorunu olduğunu dile getiren Oktay, ''Sorunlarla uğraşmak onların yaşam biçimi haline dönüşmüş. Buradan hizmet bekleniyor ama şu görüntü Antalya'ya yakışmıyor. Bu ayıbı ortadan kaldıralım. Bütün komisyonlara seçilen arkadaşlarım istifa etsin. Komisyonları yeniden seçelim. Bu şekilde Antalya'ya hizmet etmemiz mümkün değil, zarar veriyoruz'' dedi. 
    
Oktay'ın sözleri üzerine CHP'li Remzi Sadi, encümendeki ve komisyonlardaki görevlerinden istifa ettiğini açıkladı. 
    
Meclis toplantısı diğer gündem maddelerinin görüşülmesi için yarına ertelendi.