Antalya'da 18 yaş altı hamile sayısı arttı

Antalya Kent Konseyi'nde 'çocuk istismarı ve ihmaline' yönelik düzenlenen toplantıda, kentte 2013 yılında mağdur çocuk sayısının 3 kat arttığı, özellikle 18 yaş altı hamile çocuk sayısının fazla olduğu ifade edildi.

Antalyada 18 yaş altı hamile sayısı arttı
21 Ocak 2014 Salı 18:53 tarihinde eklendi.
 
Antalya Kent Konseyi Toplum Çalışma Grubu tarafından çocuk istismarı ve ihmaliyle ilgili toplantı düzenlendi. Kamu kurum ve kuruluşları, belediyeler ile sivil toplum kuruluşlarından temsilcilerin katıldığı toplantıda, Antalya Çocuk İzlem Merkezi (ÇİM) Sorumlu Hekimi Prof. Dr. Zerrin Erkol, yürüttükleri çalışmalar hakkında sunum yaptı.
 
İstenmeyen cinsiyetteki çocuklar ile doğumsal anomalisi olan, mizaç ve benzeri nedenlerle ailenin beklentisini karşılamayan, prematüre ve kronik hastalığı olan çocukların istismara maruz kaldığını söyleyen Prof. Dr. Erkol, genç yaşta anne baba olan, yalnız yaşayan, eğitimsiz ya da eğitim seviyesi düşük, alkol veya uyuşturucu kullanan, çocukken istismara uğramış, fiziksel veya psikolojik sorunu olan ebeveynlerin istismara meyilli olduğunu belirtti.
 
2013'TE ÇİM'E 451 VAKA GELDİ
 
Antalya ÇİM'in 9 Kasım 2012 tarihinde kurulduğunu ve ilk vakasını alarak çalışmalarına başladığını anlatan Prof. Dr. Zerrin Erkol, 2012 yılında sadece kent merkezinde çocuk istismar ve ihmaline yönelik 66 vakanın merkeze ulaştığını, 2013 yılında ise bu rakamın 451 olduğunu aktardı.

Kepez'deki Aşur Aksu Hastanesi'nin yer aldığı noktada bulunan ÇİM'in kente uzaklığı nedeniyle birtakım sorunlar yaşadığından da bahseden Prof. Dr. Erkol, "İstismar ya da ihmale uğramış çocuk ile ailelerinin bizim bulunduğumuz yere gelmesi çok zor. Cumhuriyet savcısı, hekim ve polislerin de bize gelmesi çok uzun sürüyor. Bu nedenle Antalya ÇİM'in şehir merkezine taşınması lazım" dedi.
 
ERKEK ÇOCUKLAR DAHA ÇOK İSTİSMAR EDİLİYOR
 
Antalya Aile ve Sosyal Politikalar Müdür Yardımcısı Hakan Albayrak'ın verdiği rakamlar ise Antalya'daki çocuk istismar ve ihmalinin boyutunu ortaya koydu. Müdürlük olarak Antalya'daki mağdur çocukların korunması ve rehabilite edilmesi için bazı merkezler kurduklarını söyleyen Hakan Albayrak, Antalya'da özellikle erkek çocuklara yönelik cinsel istismar olayının çok fazla olduğunu vurguladı. Buna bağlı olarak iki ay önce Erkek Bakım ve Sosyal Rehabilitasyon Merkezi kurulduğunu kaydeden Hakan Albayrak, bu merkezin Antalya için çok büyük ihtiyaç olduğunu aktardı.
 
18 YAŞ ALTI HAMİLE SAYISI FAZLA
 
2014 yılında 18 yaş altı hamile çocuklara yönelik merkez açmayı planladıklarına dikkati çeken Hakan Albayrak, "Çünkü çok fazla 18 yaş altı hamile kız çocuğu var. Bu kız çocuklarını hamile oldukları için Bakım ve Sosyal Rehabilitasyon Merkezi'ne (BSRM) koyamıyorsunuz. Kadın Konuk Evi'ne de yerleştiremiyorsunuz, çünkü yaşları küçük. Şiddet mağduru kadınlarla bir arada olmaları uygun görülmüyor. Sayı da fazla. 2014 yılı içerisinde böyle bir merkezimiz açılacak" dedi.
 
MAĞDUR ÇOCUK SAYISI 3 KAT ARTTI
 
Antalya'da son dönemde mağdur çocuk sayısının önemli ölçüde arttığına dikkati çeken Hakan Albayrak, "2012 yılında mağdur çocuk sayımız toplam 1648 iken, 2013 yılı Ağustos ayı sonu itibariyle 4 bin 586. Bu da ciddi anlamda mağdur çocuk sayısının arttığını gösteriyor. 8 aylık sürede mağdur çocuk sayısının 3 kat artması çok ciddi bir uyarı Antalya için" diye konuştu.
 
ANTALYA İLK SIRADA
 
Toplantıda ayrıca, çocuğa karşı işlenen suçlar ile suça karışan çocuk sayısı bakımından Antalya'nın Türkiye genelinde ilk sırada geldiği ifade edildi. Özellikle ilçelerde istismar ya da ihmale uğrayan çocukların Antalya ÇİM'e getirilmesinde büyük sıkıntı yaşandığı gündeme geldi.

DHA