Antalya'da sahte içki davası

Almanya'dan tatil için geldikleri Kemer ilçesinde aldıkları alkol sonrası komaya giren 7 Alman öğrenciden 3'ünün ölümü, 4'ünün zehirlenmesiyle ilgili verilen kararın Yargıtay 1. Ceza Dairesi'nce bozulmasının ardından sanıkların yeniden yargılanmasına devam edildi.

25 Aralık 2012 Salı 18:48 tarihinde eklendi, 1.344 kez okundu.

 

Antalya 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya tutuklu sanıklar Cengiz ve Halil İbrahim Emmez kardeşler ile tutuksuz yargılanan sanıklardan Osman Kafadar, Beyhes Yüksek, Vedat Karagülmez ve Gülser Özcan ile sanık ve müşteki avukatları katıldı. 
 
Cengiz Emmez, duruşmada yaptığı savunmada, tüm delillerin tekrar değerlendirilmesini istediğini söyledi. 
 
Daha sonra mahkeme heyeti, davada geçen otel ile içki satışı yapan şirket arasındaki ilişkilerin ve delillerin değerlendirilmesi için duruşmayı 21 Şubat 2013'e erteledi. 
 
Duruşmanın ardından müşteki avukatı Deniz Yıldırım, gazetecilere yaptığı açıklamada, Yargıtay'ın bozma kararı olduğunu anımsatarak, mahkemenin de buna uymaya karar verdiğini, bunun bekledikleri bir sonuç olduğunu söyledi. 
 
Ancak yargılamanın genişletilmesi ile ilgili bazı talepleri olduğunu ifade eden Yıldırım, ''O tam anlamıyla karşılanmadı. Sadece sahte içki satan ve otel işletmecileri arasındaki ilişkilerin tespiti için bilirkişi incelemesi alınmasına karar verildi. Oysa içki kaçakçıları bu şirketi kurmadan önce içki üretip olayın olduğu otel ve başka otellere zaten pazarlıyordu. Bunların da tespiti doğrultusunda rapor alınmasını istedik'' dedi. 
 
Ancak mahkemenin bu konuda bir karar vermediğini dile getiren Yıldırım, önümüzdeki duruşmalarda bu konuda bir gelişme beklediklerini kaydetti. 
 
Yıldırım, ayrıca idareye müvekkilleri adına tazminat davası açtıklarını ifade ederek, ''Taleplerimiz kısmen kabul edildi, fakat ödeme konusunda sıkıntı var. İdareye karşı haciz de yapamıyoruz. Bu durum müvekkillerimizi çok üzüyor. En azından hataların kabul edilmesinin nişanesi olarak idarenin cüzi bir tazminat ödemesini bekliyoruz'' diye konuştu.
     
Olayın geçmişi
     
Almanya'dan 2009 yılı mart ayında tatil için geldikleri Kemer ilçesindeki bir otelde aldıkları alkol sonrası komaya giren 7 Alman öğrenciden Rafael Neca (22), Jean Pieri Follkevth (18) ile Jean Lange'nin (20) ölümü ve Dustin Krabbe (18), Hendrik Barkow (18), Vanessa Cwiklinski (18) ve Vincent Feyerabend'in (19) de zehirlenmesiyle ilgili davada Cengiz Emmez ve kardeşi Halil İbrahim Emmez'e ''olası kastla birden fazla kişinin ölümüne sebep olmak'' suçundan 3'er defa 16'şar yıl 8'er ay hapis cezası, ''olası kastla birden fazla kişinin yaralanmasına sebep olmak'' suçundan da 4'er kez 2'şer yıl 6'şar ay hapis cezası kararı verilmişti. ''4733 sayılı Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu Teşkilat ve Görevlileri Hakkında Kanuna Muhalefet'' suçundan da 1'er yıl 8'er ay hapis cezasına ve 2 bin lira adli para cezasına çarptırılan Emmez kardeşler, toplamda 61'er yıl 8'er ay hapis cezası almıştı. Diğer sanıklar hakkında ise beraat kararı verilmişti. 
 
Yargıtay 1. Ceza Dairesince Cengiz ve Halil İbrahim Emmez'e olay tarihinde 18 yaşında olan Jean Pierre Folkevth'i olası kasıtla öldürme suçundan kurulan mahkumiyet hükümleri yönünden yerel mahkemenin kararını bozmuş, sanıkların eylemlerinin ''Kasten öldürme suçunun çocuğa ya da beden veya ruh bakımından kendisini savunamayacak durumda bulunan kişiye karşı işlenmesi halinde, kişi ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ile cezalandırılır'' hükmünün gözetilmediği, kasten öldürme suçundan verilen müebbet hapis cezasının ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çevrilmesini hükmetmişti. 
 
Bu doğrultuda dosya yeniden Antalya 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülmeye başlandı.