Antalya'yı nem kurtardı

Hava sıcaklığının bu yılın rekor düzeye ulaştığı Antalya'da sıcaklık öğle saatlerinde gölgede 40 derece ölçüldü.

Antalyayı nem kurtardı
03 Ağustos 2015 Pazartesi 18:29 tarihinde eklendi.
Hava sıcaklığının bu yılın rekor düzeye ulaştığı Antalya'da sıcaklık öğle saatlerinde gölgede 40 derece ölçüldü. O saatlerdeki nem oranının yüzde 25 seviyesinde olması nedeniyle hissedilen sıcaklık 41 derece oldu. Nem oranın düşük olması nedeniyle hissedilen sıcaklık oranı beklenildiği gibi 60 dereceye çıkmazken, öğleden sonra nem yükselmeye, sıcaklık düşmeye başladı. Saat 15.00 sıralarında yüzde 48'e ulaşan nem oranı ve 37 derece sıcaklık, 46 derece olarak hissedildi.
 
Meteoroloji Bölge Müdürü Erol Aydın, nem oranın düşük olması nedeniyle hissedilen sıcaklık oranının beklenildiği gibi 60 dereceye çıkmadığını kaydetti. Meteorolojinin gölgede ölçtüğü sıcaklığın dışında belirtilen hissedilen sıcaklığın, insan vücudunun hissettiği sıcaklık olduğunu ve bir parametreye göre değil iklimsel çevre şartları, giysiler, vücut yapısı ve nispi nem, rüzgar gibi çeşitli etkenler oluşturduğunu ve her insanin farklı hissedebileceğini kaydeden Aydın, gölgede yapılan meteorolojik ölçüm sıcaklığına göre vatandaşın dışarıda hissettiği sıcaklığın 10 dereceye kadar artabildiğini belirtti.
 
Akşam saatlerinde doğru nem oranının yüzde 70'e ulaşmasını ve sıcaklığın da 35 dereceye gerilemesinin beklendiğini belirten Erol Aydın, o zaman hissedilen sıcaklığın 50 derece olacağına dikkati çekti. Hava sıcaklıklarının Salı ve Çarşamba günleri 37 derece dolayında olacağını belirten Aydın, Perşembe ve Cuma gününden itibaren de 33-32 derece dolayında olacağını dile getirdi. 
 
İNEKLERE FANLI SERİNLİK
 
Termometresi 50 dereceyi bulan bir büyükbaş hayvan işletmesinde, inekler soğuk buhar ve fanlarla gün boyu serinletilmeye çalışıldı. 
 
Döşemealtı'nda büyükbaş hayvan üreticisi firma, ineklerin sıcaktan strese girmemesi ve süt veriminin düşmemesi için soğuk buhar ve fan uygulaması yaptığını açıkladı. Veteriner hekim Mehmet Başer, şöyle konuştu:
 
"Bu aylarda 50 derece gibi sıcaklıkları görebiliyoruz. Ahırların üstü metal olduğu için sıcaklığı hayvanlara çok fazla yansıtıyordu. Buna önlem olarak seralarda kullanılan dev fanlarla ıslatma sistemini hayvanlarda kullanmaya karar verdik. Ayrıca buhar sistemi var. İki sistem aynı anda çalışıyor. Bugün mesela aşırı sıcak var, 50 dereceyi kadar gördük. Önceki günlerde 6 dakika çalışıp 6 dakika kapalıydı. Bugün sürekli çalıştırıyoruz. Hayvanlar, yemlerini yiyor ve rahat görünüyor. Eğer bu sistem çalışmasaydı hepsi yerde yatıyordu, sıcaktan strese girip yem tüketimi ve süt verimi de düşüyordu. Bu sistemler güneşte 50 derece gören bir sıcaklık ahırda 35 dereceye kadar düşürüyor. Hayvanlar daha rahat ediyor, verimleri artırıyor." 
 
HAYVANAT BAHÇESİNDE ALARM
 
Antalya'da yüksek sıcaklık sadece insanları değil Büyükşehir Belediyesi'nin hayvanat bahçesinin kuzey ülkelerinden, dünyanın en yüksek zirvelerinden kısaca soğuk ülkelerden gelen hayvanları da etkiliyor. Güney Amerika'da, Peru, Bolivya ve Arjantin'in dağ ve çayırlarında yaşarken Antalya'nın sıcağıyla baş başa kalan lamalar, İngiltere başta olmak üzere Kuzey Avrupa'ya özgü bir tür olan Midilli atları gün içinde belli aralıklarla fıskiyelerden akan suyun altında serinlemeye çalıştı. Maymun gibi oldukça hareketli olan ve aşırı sıcaklar nedeniyle çok su kaybeden hayvanlar ise kendilerine sunulan buzlu meyvelerle serinledi. En sıcak günlerinden birini yaşayan Antalya'da hayvanat bahçesini gezmeye gelen çocuklar da oldukça zorlandı. Çocuklar her musluğun altında susuzluklarını giderek birbirinden farklı türde hayvanları ziyarete devam etti.
 
ŞEMSİYELERLE KORUNDULAR
 
Kentteki bir restoranda döner ustası olarak çalışan Harun Sırtıkara, bu sıcaklarda oldukça çok zor şartlarda çalıştığını söyledi. Sırtıkara, “Hava sıcaklığı oldukça yüksek seyrediyor. Dışarıdaki sıcaklığı döner tezgahının başındayken her zaman 10 derece fazla hissediyorum. Aşırı sıcak olduğu için sürekli terliyorum. Dinlenme saatlerinde ise kendimi klimanın bulunduğu odaya atıyorum" dedi.
 
Bunaltan sıcak nedeniyle öğle saatlerinde Antalya caddeleri boşaldı. Araç ve yaya trafiğinde önceki günlere göre gözle görülür bir azalma yaşanırken, sokağa çıkmak zorunda olanlar da kaldırımlardaki ağaçların gölgelerinden yürümeyi tercih etti. Cumhuriyet Meydanı sessizliğe bürünürken, sadece az sayıda turist bölgeyi gezdi. Kalekapısı, Yivli Minare ve Kaleiçi gibi tarihi yerleri gezen Japon turistler, yağmur şemsiyeleriyle güneşten korundu.
 
TURİSTLERE BUZLU YARIŞMA
 
Alanya Meteoroloji Müdürlüğü verilerine göre yılın en sıcak gününü geçiren Alanya'da yerli ve yabancı tatilcilerle bölge halkı dışarı çıkmamayı tercih etti. Sokaklar boşalırken, dışarı çıkmak zorunda kalanlar ise güneşten korunmaya çalıştı. Yüksek sıcaklık nedeniyle bazı işletmeler ise müşterilerini serinletmek için alternatif eğlencelere yöneldi. Bir su parkına gelen turistler, havuzda buz yarışması yaptı. Buzla doldurulan botta en fazla kalabilene çeşitli hediyeler verildi. Bazı turistler ise havuza buz kalıplarıyla girmeyi tercih etti.
 
İşletme Müdürü Mertcan Boylu, "Sıcaktan dolayı müşterilerimiz değişik serinleme yollarını tercih ediyor. İşletmede su parkı ve kaydırakların dışında olimpik havuz ve rafting alanı bulunuyor. Buna rağmen artan sıcaktan bunalan turistlere alternatif sunarak daha da serinlemelerini hedefliyoruz" dedi. 
 
Meteoroloji yetkilileri bugün ve yarın yılın en yüksek sıcaklığının yaşanacağına dikkati çekerek, öğle saatlerinde dışarı çıkılmaması konusunda uyardı.

DHA