Antik kentteki ağaçları kestiler

Balıkesir'in Bandırma İlçesi'ne bağlı Ergili Köyü'ndeki Daskyleion Antik Kenti'nin kazı evi önündeki 60 kızılçam ağacı, "Polenleri kaşındırıyor" gerekçesiyle kesildi.

Antik kentteki ağaçları kestiler
03 Mayıs 2013 Cuma 19:39 tarihinde eklendi, 1.688 kez okundu.

Kızılçamlardan yayılan polenlerin alerjik hastalıklara yol açtığını için kesildiğini söyleyen Ergili Köyü Muhtarı Ferhat Güldaş, "Bu bölgede 5 bin kişinin katıldığı Kutlu Doğum etkinliği düzenledik. Ağaçları kesmeseydik de vatandaşlarımız, bu etkinlik sırasında alerjik hastalıklarla mı karşılaşsalardı? Gelen istek ve köy idare heyeti kararıyla kestik.

Yerine 76 fıstık çamı fidanı dikeceğiz" dedi.Ergili Köyü'nün Hisartepe Mevkii'nde yer alan ve ilkokul binası olarak kullanılmasının ardından antik kentin kazı evine dönüştürülen bölgedeki 60 kızılçam ağacı bir süre önce köy muhtarlığı tarafından kesildi.

Ergili Köyü Muhtarı Ferhat Güldaş, alanın köy muhtarlığı tüzel kişiliğine ait olduğunu belirterek, "Çok eski olan kızılçam ağaçlarından gelen polenler, vatandaşlarda alerjik hastalıklara neden oluyordu. Köylülerin de isteği nedeniyle devletin bazı müdürlüklerinden izin alarak kestiğimiz 30-40 yıllık bu ağaçların yerine 76 fıstık çamı dikeceğiz. Geçtiğimiz günlerde, bu bölgede 5 bin kişinin katıldığı Kutlu Doğum Haftası etkinliği düzenledik.

Ağaçları kesmeseydik de vatandaşlarımız, bu etkinlik sırasında alerjik hastalıklarla mı karşılaşsalardı? Bir an önce kesim kararı aldım. Kesim kararını vatandaşlardan gelen istek ve köy idare heyeti kararıyla kestik" dedi.

Kazı bahçesi yanındaki evde oturan 65 yaşındaki Bekir İdil de ağaç çiçeklerinin kendilerini kaşındırdığını söyledi.Ağaçların kesilmesine tepki gösteren çevreci Fikret Çağım ise ağaçların kesilmesinin tam bir çevre katliamı olduğunu söyledi.Daskyleion kazı evi bahçesinde çam ağaçlarının kesildiği haberini alan 1988-2008 yılları arasında, Daskyleion kazılarını yürüten ekipte görev alan Daskyleion Onursal Kazı Başkanı emekli Prof. Dr. Tomris Bakır da olaya tepki gösterdi.

Bu bölgede 20 yıl süreyle kazı yürüttüğünü belirten Prof. Dr. Bakır, "Kesilen bu ağaçlar yalnızca bazı dönemlerde polen salgılar. Onun dışında hiçbir zararları yoktur. Benim dönemimde de muhtarlıklar, bu ağaçların kesimi için girişimlerde bulundularsa da yetkili makamlar, bizim de yönlendirmemizle izin vermediler ve doğruyu yaptılar. Kaldı ki Daskyleion'un da bulunduğu bu bölge, son yıllarda 'doğal sit' kapsamına da alınmasıyla bölge hem arkeolojik, hem de doğal sit alanı durumuna geldi. Bu kesilen ağaçlara, Kuşcenneti'ne gelen kuşlar da yuva yapıyordu. Şimdi, kesilen ağaçların bulunduğu bu bölgede Kutlu Doğum Haftası düzenleniyor.

Bu haftaya kesinlikle karşı değilim ama bu sırada orada ateşler yakılıp, yemekler pişiriliyor. Burada Daskyleion'a ait iki tarihi yapıt deposu var. Çıkacak bir yangında bu depolar yanarsa hesabını ki verecek? Bu bölgede, böyle etkinliklerin düzenlenmesi büyük risktir. Bu işin peşini bırakmayacağız. Kazı yetkilileri olarak gerekli yerlere yasal başvurularımızı yapacağız" dedi.


DHA