Antik yola dökülen asfalt sökülüyor

Kenan Evren'in talimatı ile 30 yıl önce döktürülen asfalt yol Denizli İl Özel İdaresi tarafından kaldırılmaya başlandı.

Antik yola dökülen asfalt sökülüyor
12 Eylül 2013 Perşembe 18:44 tarihinde eklendi, 1.040 kez okundu.
Asfaltı sökülen yolda tarihi yolun ortaya çıkarılması çalışmaları yıl sonuna kadar tamamlanacak.
 
12 Eylül askeri darbesinden sonra dönemin Devlet Başkanı ve 7'nci Cumhurbaşkanı Orgeneral Kenan Evren, 11 Nisan 1983 tarihinde Milli Güvenlik Konseyi üyeleri Orgeneral Nejat Tümer, Nurettin Ersin, Sedat Celasun ve Tahsin Şahinkaya ile birlikte çıktığı Ege gezisinde Denizli'ye de geldi. Denizli Lisesi mezunu olan Kenan Evren, Ege Ordu Komutanı iken ziyaret ettiği Denizli'ye yıllar sonra yeniden geldi.
 
Denizli'de bazı açılış ve temel atma törenlerine katılan Kenan Evren, Pamukkale örenyerindeki Koru Motel'de kaldı. Olayın tanıklarının ifadelerine göre Pamukkale ve Antik Hierapolis Kenti'ni Mgk üyeleri ile birlikte dolaşan Evren, müze, antik havuz ve antik mezarlardan oluşan nekropol alanlarını gezdi.
 
Kenan Evren, Konsey üyeleri ile Nekropol alanındaki antik yol ve antik havuzun çevresini gezerken, üniforması ve pantolonunun paçaları toz olunca kızdı. Turistik tesis sahipleri de tozdan şikayet etti ve antik kente asfalt dökülemediğini söyledi. Bunun üzerine sinirlenen Evren, "Ne demek asfalt dökülmüyor, buraya derhal asfalt dökün" talimatı verdi.
 
"TALİMATTAN BİR GÜN SONRA ASFALTLANDI"
 
Kenan Evren'in, talimatı Denizli'den ayrılmasından bir gün sonra antik kentte şu an Kuzey Kapısı'nın bulunduğu bölümden antik havuzun bulunduğu alana kadar 1670 metre uzunluğundaki yola asfalt döküldü ve tarihi antik yol asfaltla kaplandı.
 
1992 yılında hayata geçirilen Pamukkale Koruma Amaçlı İmar Planı kapsamında örenyerindeki oteller yıkıldı, araç girişi yasaklandı. Son olarak Denizli İl Özel İdaresi, asfaltlanan yolun kaldırılarak Nekropol alanındaki antik yolun ortaya çıkarılması için proje hazırladı.
 
Aydın Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından onaylanan proje kapsamında antik yolun üzerindeki asfalt kazındı. Antik yolun ortaya çıkarılması için restorasyon çalışmalarına başlandı.
 
"ANTİK YOL 30 YILLIK ESARETTEN KURTULACAK"
 
Denizli İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Adem Oklu, antik yolun 30 yıl önce dökülen asfaltın altından çıkarıldığını belirterek, "Denizli Pamukkale'deki Hierapolis Antik Kenti'nde yapılan arkeolojik çalışmayla 2 bin yıllık tarihi yol turizme kazandırılacak" dedi.
 
Hierapolis nekropolü içinde 1670 metrelik antik yolda restorasyon çalışmalarının başladığını belirten Oklu, "Bu yol dünyanın en büyük lahit kabirleriyle dolu antik mezarlığından birinden geçiyor. Yolun bu değeri hiç hesaba katılmamış ve ziyaretçiler toz ve toprağa bulaşmadan gezsinler, diye tarihin üstü asfalt kaplanmış. Bakanlık ve Anıtlar Yüksek kurulundan gerekli izinler alınarak, bu asfaltın antik yolun üzerinden kaldırılması kararlaştırıldı" dedi.
 
"ANTİK YOLDAN GEÇİLEREK ŞEHRE GİRİLECEK"
 
Denizli Valisi Abdülkadir Demir, tarihi yolun yıllardır asfalt altında kaldığını belirterek, "Asfalt ve üzerindeki toprak kaldırılınca dönemin şehre girişi olarak kullanılan tarihi taş yol ortaya çıktı. Bu muhteşem bir şey" diye konuştu.
 
Antik yolun yıllarca asfaltın altında kalmasının üzücü olduğunu dile getiren Vali Demir, "Yol tamamen temizlenip, restore edildikten sonra çok harikulade bir görüntü ortaya çıkacak. Kuzey kapısından girdikten sonra antik taş yoldan, Kuzey Nekropolü'nün içinden geçerek antik şehre girilecek. Bu yerli ve yabancı turistlere muhteşem bir duygu ve güzellik yaşatacak" dedi.

DHA