AP’dan Anayasa Uzlaşma Komisyonu’na eleştiri

Avrupa Parlamentosu (AP) Anayasa İşleri Komisyonu Üyesi ve kıdemli İngiliz siyasetçi Andrew Duff, Türkiye’deki yeni anayasa çalışmalarını yürüten Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nun daha başlangıcından itibaren başarısızlığa mahkum olduğunu söyledi.

APdan Anayasa Uzlaşma Komisyonuna eleştiri
20 Mayıs 2013 Pazartesi 15:28 tarihinde eklendi.

Brüksel’de bir grup Türk gazeteciye konuşan ve aynı zamanda Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu Üyesi Andrew Duff, komisyon çalışmalarında dört partinin de her konuda anlaşma şartı getirmesinin 'çok saçma’ olduğunu ifade etti.

Duff, “Partilerin her anayasa maddesi üzerinde veto yetkisi olması anlamsız. Bu şekilde komisyonun çalıştırılması da mümkün değil. Uzlaşmaya varma eğilimi olmadığı müddetçe anayasa yapmak mümkün olmaz. Ben bunu Sayın Cemil Çiçek’e de ifade ettim.” dedi.

“HEDEF DEMOKRATİK SİYASETİN ÖNÜNÜ AÇMAK OLMALIYDI”

İngiliz milletvekili, Türkiye Meclisindeki anayasa çalışmalarının, ‘anayasanın devleti kutsayan ve bireyi dışlayan’ eski alışkanlıklarla ele alındığını kaydederek, “Hedef aslında demokratik siyasetin önünü açmak olmalıydı.” diye belirtti.

“Ben olsaydım, bu süreci uluslar arası eleştiri ve değerlendirmeye açardım” diyen Duff, Türkiye’nin de tam üye olduğu Avrupa Konseyi’nin anayasa uzman organı Venedik Komisyonu tecrübeleri ve Avrupa Birliği birikiminden Türkiye’nin yararlanabileceğini söyledi. “Ayrıca komisyonda yaşanan anlaşmazlıkların giderilmesi için bir hakem süreci oluşturulmalıydı” görüşünü belirten Avrupa Parlamentosu milletvekili, bağımsız uzmanların da sürece dahil edilmesinin önemine işaret etti.

“ÇALIŞMALAR ŞEFFAF OLMALI”

Duff, son olarak Anayasa Uzlaşı Komisyonu, çalışmalarının şeffaf olması gerektiğine vurgu yaptı. 2010’da gerçekleşen halk oylamasında kabul edilen anayasa değişiklik paketinde yer alan, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) ile ilgili değişikliklerin önemli olduğunu belirten Duff, hakim ve savcıların siyasi otoriteden bağımsız olarak atanması konusunun son derece kritik olduğunu söyledi.

HSYK DÜZENLEMESİ RAHATSIZLIĞI

Uzlaşı komisyonunda AK Parti tarafından gündeme getirilen yeni HSYK düzenlemesinden Avrupa Birliği’nin rahatsız olduğunun altını çizen Duff, hakim ve savcıların atanmasında siyasi nüfuz söz konusu olursa tüm adalet sisteminin kirleneceğini kaydetti. Duff, “Biz bunu buraya geldiğinde Sayın Adalet Bakanı Sadullah Ergin’e de ilettik.” dedi.

“BAŞKANLIK, TÜRKİYE DEMOKRASİSİNİ GÜÇLENDİRMEYECEK”

Avrupa Parlamentosu’ndaki liberal grubun önde gelen siyasetçilerinden Andrew Duff, ayrıca başkanlık sisteminin Türk demokrasisini kuvvetlendirmeyeceğini, aksine zayıflatacağını savundu. Türkiye’nin adem-i merkeziyetçi bir sisteme geçmesi gerektiğini vurgulayan Duff, her şeyden önemlisi başkanı denetleyecek ‘kontrol ve denge’ mekanizmalarının üretilmesi gerektiğine dikkat çekti.

Duff, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile sık sık konuştuğunu belirterek, gerek Davutoğlu, gerekse diğer konuştuğu Türk yetkililerin, aslında Avrupa Birliği’ne tam üye olmak istemediklerini kendisine söylediklerini iddia etti.


CİHAN