Apple'a karşı çifte zafer

ABD’de Samsung ve Google’a karşı patent davalarında zafer kazanan Apple, İngiltere’de benzer bir davada HTC’ye yenildi. Apple, HTC akıllı telefonlarının ABD'ye nakliyatını da engellemeye çalışmış ama bu talebi hafta başında reddedilmişti.

Applea karşı çifte zafer
05 Temmuz 2012 Perşembe 13:02 tarihinde eklendi, 1.196 kez okundu.

 

Elektronik üreticilerinin mobil cihaz savaşları son sürat devam ediyor. İngiltere’de görülen en son patent davasında, Yüksek Mahkeme, “kaydırarak kilit açma” özelliği üzerindeki patent ihlali başvrusunda Apple’ı haksız buldu.
 
Mahkeme, 81 sayfalık kararında, fotoğraf yönetimi ve kaydırarak kilit açma patentlerinin de dahil olduğu üç patentin ihlal edildiğine yönelik suçlamanın geçersiz olduğunu belirtti. Apple, söz konusu patentlerin HTC’nin akıllı telefon ve tabletlerinde kullanıldığını öne sürmüştü.
 
Mahkemenin yargıcı, HTC cihazlarında kullanılan Android 2.3 işletim sistemine (Gingerbread) dahil bir çoklu dokunmatik yazılımının patent haklarını ihlal ettiği iddiasını da reddetti. Yargıç, yazılımın bir bilgisayar programı olduğunu belirterek, patente sahip olamayacağına karar verdi.
 
HTC, Apple’a karşı alınan zaferin ardından yaptığı açıklamada, “Mahkemenin aldığı karardan memnunuz. Bu karar, Apple’ın gelecekte bize karşı yapacağı suçlamaların da asılsız olacağını gösteriyor” dedi. Apple, konu hakkında yorum yapmadı.
 
DÖRT KITADA SAVAŞ
Apple, yıllardır en büyük rakibi kabul edilen Samsung başta olmak üzere Google, HTC ve Motorola gibi Android tabanlı mobil cihaz üreten şirketlerle dünyanın dört bir yanında patent savaşları veriyor.
 
Apple, geçtiğimiz ay Motorola ve HTC’nin bazı akıllı telefon modellerini ABD Uluslararası Ticaret Komisyonu’nun (ITC) kararıyla bu ülkenin piyasasına girmekten alıkoymuştu. Geçtiğimiz hafta alınan iki kararla, Google Nexus ve Samsung Galaxy Tab 10.1’in de ABD’de satışı yasaklanmıştı. 2011’de ise aynı tabletin Almanya ve Avustralya’daki satışı üzerinden iki şirket arasında yine patent kavgası çıkmıştı.
 
İngiltere’deki hezimetin öncesinde, Apple ITC’nin verdiği benzer bir kararla da hayal kırıklığına uğramıştı. Her ne kadar ABD mahkemeleri ve ITC’nin Apple çıkarlarını koruduğu düşünülse de, bu hafta başında komisyon HTC telefonlarının nakliyatının durdurulması talebini reddetti. Komisyon, bu kararın alınabilmesi için yeterli delil sunulmadığını ifade etti.

NTV