Apple’dan Çin’de dev hamle

Kendisi için vazgeçilmez bir pazar olan Çin’e dev atılım yapan ABD’nin teknoloji devi Apple, 760 milyon abonesiyle dünyanın en büyük cep telefonu operatörü China Mobile ile iPhone satışı konusunda anlaştı.

Appledan Çinde dev hamle
23 Aralık 2013 Pazartesi 18:07 tarihinde eklendi.

China Mobile, 1,2 milyar kullanıcı sayısı ile dünyanın en büyük akıllı telefon pazarına sahip Çin'de bu ay China Telecom ve China Unicom ile birlikte 4G teknolojisi lisansını almıştı.

Apple’ın resmi internet sitesinde yapılan açıklamada, iPhone 5s ve iPhone 5c’nin 17 Ocak’ta China Mobile ve Apple’ın perakende satış mağazalarında satışa sunulacağı kaydedildi. China Mobile Başkanı Xi Guohua ise dün akşam yapılan anlaşmayla iPhone’un 4G/TD-LTE ve 3G/TD-SCDMA ağlarını destekleyecek olmasından mutlu olduklarını söyledi.

Apple'in en çok satış yaptığı Kuzey Amerika'nın yerini yakında Çin'in alacağını söyleyen Apple’ın İcra kurulu başkanı Tim Cook, China Mobile ile yaptıkları anlaşmanın kendileri için Çin pazarının kendileri için son derece önemli olduğunu belirterek, ‘’China Mobile ile ortaklığımız bize dünyanın en büyük mobil ağı müşterilerine iPhone’u getirmek için fırsat sunuyor.’’ diye konuştu.

Apple'ın en çok kâr getiren ürünü iPhone’un Çin’deki satışları, Güney Koreli Samsung ile Lenovo ve Xiaomi gibi ucuz Çin malı telefonlar nedeniyle düşmüştü. Bu yılın ilk dokuz ayında dünya genelinde 102,4 milyon iPhone satan Apple, karşı atağa geçerek, Çin pazarına iPhone'un ucuz modeli olan 5c'yi sürmüştü.

DÜNYANIN EN BÜYÜK 4G AĞI KURULACAK

Gelecek yıl dünyanın en büyük 4G ağının kurulacağı Çin’de China Mobile Grubu, 2014 sonuna kadar 340'tan fazla şehirde 4G hizmetine başlayacak. Şirket, bunun için de ülke genelinde 500 binin üzerinde 4G baz istasyonu kuracak.

China Mobile, ülkedeki yeni 4G pazarından büyük pay alabilmek için 10 telefon üreticisi ve perakendecisi ile anlaşma imzaladı. China Mobile, aralarından Pekin, Şanghay, Guangzhou ve Shenzhen’ın da olduğu 16 şehirde yılsonuna kadar 4G ağının kullanılabileceğini açıkladı.

China Mobile’ın yaklaşık 170 milyon abonesi 3G hizmeti alıyor. ABD’nin Verizon Wireless şirketinin bu rakamı ise yaklaşık 100 milyon.


CİHAN