Apple'ın son kurbanı

iPhone, iPad gibi cihazlarda oynanan oyunlar oyun konsollarının satışını düşürdü

Appleın son kurbanı
30 Temmuz 2011 Cumartesi 18:42 tarihinde eklendi, 1.843 kez okundu.

 

Nintendo, oyun konsolu olan Nintendo 3DS’in satışlarının rekor düşüş yaşadığını belirtti. Boyutlu gözlükler olmadan 3 boyutlu oyun oynama imkanı veren Nintendo 3DS’in beklenmedik başarısızlığı, eski günlerine geri dönmeyi uman Nintendo için ağır bir darbe oldu. Hürriyet'in haberine göre Nintendo, Mart ayında sona erecek mali yıl için zarar yüzdesinin yüzde 80 civarında olacağını tahmin ediyor. 
 
Japonya’da ise yatırımcılar alarma geçmiş durumda. Nintendo’nun hisseleri Osaka Menkul Kıymetler Borsası’nda yüzde 20 düşüş yaşarken, küresel yatırım bankası Nomura Securities Nintendo’nun kredi notunu düşürürken, oyun devinin “taktiklerini önemli şekilde değiştirmesi gerektiğini” ifade etti. 
 
Nintendo 3DS, piyasaya çıktığı ilk üç ay içinde sadece 710 bin adet satabildi. Geçen yıl aynı dönemde Nintendo’nun satışları 3.6 milyondu. Oyun sektörünün büyük bir değişim geçirdiği dönemde, kullanıcıların büyük kısmı internet üzerinden ve akıllı telefonlar aracılığıyla oynanabilen Apple cihazlarının oyunlarını tercih etmeye başladı. 
 
Nintendo, beklenmedik gerilemeden sıyrılabilmek için şirket tarihinde bir ilke imza atarak, bir ürününün piyasaya sürülmesinin ardından geçen 6 ay içinde ilk kez fiyat indirimine gitti. 3DS’in fiyatı, ilk fiyatı olan 250 dolardan 170 dolara indi. Nintendo Başkanı Satoru Iwata, 3DS alan müşterilere ayrıca bedava yazılım hediye edileceğini açıkladı. 
 
Apple’ın iPhone ve iPad’i gibi cihazlar ve Facebook gibi sosyal paylaşım ağlarında oyunların en büyük eğlence haline geldiği günden beri, en büyük zararı Nintendo yaşadı. Nintendo’nun oyunları ortalama 30-40 dolara satılırken, cep telefonu ve sosyal ağlardaki oyunların satışı 1 ile 5 dolar arasında gerçekleşiyor. Bu oyunların internetten indirilebilmeleri, 3DS gibi ek bir kartuş alınması zahmetini ortadan kaldırıyor. 
 
Microsoft ve Sony, bilgisayar odaklı konsollara odaklanırken, Nintendo, Wii gibi hareket hissi olan konsollar üretti. Nintendo, piyasaya çıktıkları günden itibaren 87 milyon Wii ve 147 milyon DS cihazı satarak oyun tarihindeki en başarılı rakamlardan birine ulaştı. 
 
Ancak zamanla karşılarında rakip ürünler bulan konsolların satışları azaldı. Wii geçen yıl il çeyrekte 3.04 milyon olan satışında bu yıl aynı dönem 1.56 milyona geriledi. DS ise 3.15 milyon adetten 1.44 milyona indi. Öte yandan, Microsoft çeyrek dönem gelirinde yüzde 30 artış bildirirken, 1.49 milyar dolar kazanç açıkladı. 
 
3DS satışlarındaki başarısızlığın getirdiği sonuçlar Haziran’da sona eren ilk çeyrekte belirdi. Nintendo’nun geliri bir yıl öncesine oranlar yüzde 50, yani 1.21 milyar dolar azaldı. Bu durum 37.7 milyon yen işlem maliyetine neden oldu. Geçen yıl bu rakam 23.34 milyon yendi.  
 
Nintendo, kötü gidişe son vermek için şu an son oyun konsolu Wii U üzerinde çalışıyor. Gelecek yıl piyasaya sürülmesi beklenen konsol, televizyon ile ortak kullanılabilecek dokunmatik bir tablet kontrol cihazıyla beraber sunulacak.