Apple'ın son oyuncağı

Google’un etkili olduğu, Microsoft’un yüklendiği “bulut bilişim” alanına hızlı giriş yapan Apple, ‘iCloud’ adlı servisiyle kullanıcıların bilgisayardaki (PC) fotoğraf, şarkı ve dokümanları internette depolamasını sağlayacak

Appleın son oyuncağı
08 Haziran 2011 Çarşamba 08:21 tarihinde eklendi, 4.186 kez okundu.

 

Bir süreden bu yana yakalandığı pankreas kanseriyle mücadele eden Apple’ın CEO’su Steve Jobs, önceki gün San Francisco’da katıldığı uygulama geliştiriciler konferansında şirketin yeni ürünlerini tanıttı. Etkinlikte iPhone’larda kullanılacak iOS5 yazılımı, bilgisayarlar için MacOS X Lion adlı işletim sistemi ile Apple’ı bulut bilişim dünyasına taşıyacak olan ‘iCloud’ adlı ürünler sergilendi.
 
iCloud servisi Apple tarafından ‘dijital dünyayı kökten değiştirecek hizmet’ olarak tanıtılmasına karşılık bu pazarın Google tarafından domine edildiğini, bununla birlikte başta Microsoft, Sun, Oracle olmak üzere onlarca endüstri devinin bu alanda uzun süreden bu yana iş yaptığını hatırlatmakta fayda var. İnternet (web) tabanlı bulut bilişim ürünleri, bilgilerinin güvenliği ve gizliliği için yazılı, görsel dosyalarını bilgisayarında (PC) tutmak istemeyen kullanıcılar tarafından yoğun ilgi görüyor.
 
Farklı cihazlardan erişim
Geç girdiği bulut bilişim pazarına ‘5 GB’lık bedava alan’ vererek hızlı bir giriş yapmayı planlayan Apple, bulut bilişim teknolojisiyle iPhone, iPad ve Mac bilgisayar kullanıcılarının dosyalarını, müzik parçalarını, dokümanlarını, uygulamalarını cihazlarda değil internet üzerinde saklamasını sağlayacak. Bulut üzerine yüklenen bilgilere kullanıcı bu cihazların herhangi birinden internet bağlantısı olan her yerde ulaşabilecek. Kullanıcının bulut üzerindeki bilgilerinde yaptığı değişiklikler anında kayıt edilecek ve tüm cihazlarla senkronize olacak.
 
Kendi müziğini yükle
Steve Jobs, iddialı bir söyleme imza atarak iCloud ile birlikte PC ve Mac bilgisayarların sadece birer “cihaz” konumuna düşürdüklerini söyledi. Jobs, bu sözleriyle bundan böyle cihazların bilgi saklamak ve taşımak için kullanılmayacağını ifade ediyor.
 
“iCloud sizin dijital yaşamınızın merkezi olacak” diye konuşan Steve Jobs’un sunum performansının da yerinde olduğu görüldü. Apple ayrıca bu hizmetin bedava ve reklamsız olacağını açıkladı.
Steve Jobs bu sunumunu da bir başka ekstra sürpriz ile kapattı. iTunes Match ile kullanıcılar yılda 24.99 dolar ödeyerek kendi müziklerini bulut sistemine yükleyebilecekler.