Arama motoru optimizasyonu ile ilgili bilinmeyenler

Aslında dünyada uzun süredir var olan ve yoğun bir şekilde kullanılan ancak ülkemizde yeni yeni tanınmaya başlayan SEO, bir başka deyişle arama motoru optimizasyonu sektörünü erken fark edip bu alanda kendisini geliştiren ve Türkiye'de SEO deyince akla gelen ilk isimlerden biri olan Onat Gürses ile Türkiye'de SEO ve dijital pazarlama sektörünün geleceği üzerine konuştuk.

Arama motoru optimizasyonu ile ilgili bilinmeyenler
23 Ağustos 2014 Cumartesi 19:37 tarihinde eklendi, 1.107 kez okundu.

Aslında dünyada uzun süredir var olan ve yoğun bir şekilde kullanılan ancak ülkemizde yeni yeni tanınmaya başlayan SEO, bir başka deyişle arama motoru optimizasyonu sektörünü erken fark edip bu alanda kendisini geliştiren ve Türkiye'de SEO deyince akla gelen ilk isimlerden biri olan Onat Gürses ile Türkiye'de SEO ve dijital pazarlama sektörünün geleceği üzerine konuştuk.



SEO alanına ilginiz nasıl başladı?

SEO'dan önce internette profesyonel anlamda bir şeyler yapmaya ilgim cüzi bir fiyata satın aldığım, günde en fazla 100 kişinin ziyaret ettiği kendi halindeki bir web sitesi ile başladım. Siteyi satın almıştım ancak ne kadar geliştirirsem geliştireyim ziyaretçi sayısı yükselmiyordu. Bir web sitesinin ziyaretçi trafiğinin büyük bölümü Google kaynaklı olduğundan öncelikle siteyi Google arama sonuçlarında yükseltmek gerektiğine karar verdim ve bu konu hakkında başlangıçta hiçbir bilgim olmamasına rağmen birçok geceyi sabaha katarak okuyup araştırdıklarımla, ve önemlisi her defasında deneyip yanılarak SEO'yu anlamaya başladım. Birkaç ay sonrasında bahsettiğim web sitesinin günlük ziyaretçi sayısı 10000'i geçti. Daha sonra sıfırdan yeni web siteleri kurarak ve aynı teknikleri bu siteler üzerinde de uygulayarak SEO'yu bir araç değil amaç haline getirmiş oldum.

SEO alanında uzmanlaşmak isteyen bir kişiye ne önerirsiniz?

Öncelikle arama motoru optimizasyonu zevkli ve heyecan verici olduğu gibi yorucu, büyük disiplin ve sürekli takip isteyen bir iş. Eğer başladıktan sonra sıkılıp bırakılacaksa bu işe girişmenin de pek bir faydası olmaz. SEO üzerine senelerce çalışılsa da "ben oldum" denilebilecek bir sektör değil. Google algoritmaları sürekli değişirken aynı kalmak olmaz. O yüzden sürekli güncellemeleri takip edip ona göre yeni stratejiler geliştirmek gerekiyor. Başlangıçta çeşitli webmaster forumlarındaki ve benzer mecralardaki makaleler okunarak bu sektöre adım atılabilir. Sonrasında yapılacak pratiklerle en azından kendinize yetecek kadar SEO öğrenmeniz zor olmayacaktır.

Türkiye'deki şirketlerin SEO'ya bakış açısı ne şekilde? Geçmişle günümüz arasında bir karşılaştırma yapabilir misiniz?

Bu sektöre adım attığım 6 sene öncesinde Türkiye'de bir tane bile SEO firması yoktu. Danışmanlık hizmeti veren ancak sayısı bir elin parmaklarını geçmeyecek SEO danışmanları ise müşteri bulamıyordu. Ancak Türkiye'de internet kullanımının artması ve dijital pazarlamanın, internette reklamın önem kazanmaya başlamasıyla şirketler yavaş yavaş arama motoru optimizasyonuna yönelmeye başladı. Günümüzde hala ilgi çok yüksek değil ancak geçmişe göre giderek artan bir ivme var. Artık şirketler dijital operasyonlara çok daha fazla bütçe ayırıyor ve gerek Google reklamları, gerekse SEO ile doğal aramalardan ziyaretçi çekerek kendisi de kazanıyor. Özellikle günlük hayatta dükkanını göremeyeceğimiz evden eve nakliyat gibi sektörlerin ilgisi çok yüksek. "Evden eve nakliyat" gibi bir aramada Google'da ilk sayfada yer almak demek günde en az birkaç iş almak anlamına geliyor. Reklam ajanslarının da SEO sektöründeki açığı fark ederek bu alanda hizmet vermeye başlaması da şirketlerin ilgisinin artmasında başka bir etken.

Arama motorlarında yükselmek isteyen bir şirket ne kadar bir bütçe ayırmalı ve ne kadar sürede sonuca ulaşabilir?

Bu soruya cevap vermek çok zor zira maliyet yükselmek istenilen anahtar kelimedeki rekabet oranıyla doğru orantılı. Örneğin "hediyelik eşya" gibi bir aramada ilk sayfaya gelebilmekle "bodrum hediyelik eşya" gibi bir aramada ilk sayfaya gelmek çok farklı. Yine süre de rekabet oranıyla doğru orantılı. Rekabetin yüksek olduğu aramalarda ilk sayfaya gelebilmek bazen 6 ayı bile bulabilse de ortalama olarak 2-3 ayda doğru ve etkili bir çalışma ile ilk sayfaya gelebilmek mümkün. Burada doğru ve etkili bir çalışma kısmının altını çizmek istiyorum zira internetteki çeşitli mecralarda 100-200 lira gibi bu sektör için komik paralara siteye yarardan çok zarar verecek SEO paketleri satılmakta. Bu paketlerin içeriği de link çöplüğüne dönmüş, hiçbir değeri olmayan, içeriğinizle alakasız kalitesiz bloglara binlerce link basılması şeklinde oluyor. Bu tür çalışmalarla ilk sayfaya geleyim derken filtreye girebilir ve mevcut sıralamanızı bile sonsuza dek kaybedebilirsiniz. O yüzden başlangıçta iyi bir planlama yapmakta fayda var.

Verdiğiniz cevaplar için teşekkür ediyor, çalışmalarınızda başarılar diliyoruz.