"Arap Baharı kaos ve yıkım getirdi"

Yemen'in devrik lideri Ali Abdullah Salih, Arap Baharı'nın ülkelere ve o ülkelerin uluslarına ''yıkım ve kaos'' bıraktığını savundu.

Arap Baharı kaos ve yıkım getirdi
22 Nisan 2012 Pazar 14:34 tarihinde eklendi, 1.095 kez okundu.

 

Geçen yılın başlarında Tunus ile başlayan, Mısır, Libya ve Suriye ile isyan ateşinin içine düşen Yemen'in devrik lideri Salih suskunluğunu bozdu. 
   
33 yıllık iktidarının sonlanmasını talep eden halk ayaklanmalarının ardından Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) barış planı çerçevesinde muhaliflerle anlaşan ve koltuğunu yardımcısı Abdurabbu Mansur Hadi'ye bırakan Salih, bir üniversitenin mezuniyet programında yaptığı konuşmada, ülkesinin yeni krizlerle karşı karşıya olduğunu iddia etti. 
     
Salih, kendisine bağlılığı ile bilinen bazı komutan ve generallere baskı yapıldığını ve bu baskının ülke güvenliğini olumsuz etkilediğini savunurken, Hadi'nin askeri reformlar adına attığı adımların ''tehlikeli'' olduğunu öne sürdü. 
     
Devrik lider, ''Arap Baharı'' adı verilen halk ayaklanmalarını eleştirerek, isyanın ardında büyük bir yıkımın yanı sıra ekonomik olarak dışa bağımlılığın kaldığını söyledi. 
     
Halk ayaklanmaları süresince Yemen'in milyarlarca dolar kaybettiğini belirten Salih, isyan ve anarşinin ülkeye maliyetinin ağır olduğunu ve yıllarca sürecek bir dışa bağımlılığın tetikçisi olacağını savundu. 
     
Salih, bir yıl süren halk ayaklanmaları, silahlı aşiretlerle iç savaş ve yoğun dış baskıya dayanamamış ve Kasım 2011'de KİK planına atılan imzayla yetkilerini devretmişti.