Arap zirvesi 29 Martta Bağdat'ta

Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari, Arap Zirvesinin 29 Martta Bağdat'ta yapılacağını bildirdi.

01 Şubat 2012 Çarşamba 21:20 tarihinde eklendi.

Dışişleri Bakanlığı'nda, Arap Birliği Genel Sekreteri Yardımcısı Büyükelçi Ahmed Bin Helli ile yaptığı basın toplantısında konuşan Zebari, "Arap zirvesi belirlenen program doğrultusunda 29 Martta Bağdat'ta yapılacak. Irak Hükümeti, zirveye katılacak devlet ve hükümet başkanları ile heyetlerin güvenliğini sağlama konusunda çok ciddi. Çok sayıda Arap ülkesinin zirveye faal bir şekilde katılma rağbeti var. Zirvenin yapılması çok önemli bir meseledir. Arap Birliği müesseselerine ve Arap Ortak Çalışma Örgütüne canlılık katacaktır" dedi. 
    
Zebari, Bin Helli'nin Bağdat ziyaretinin asıl amacının Irak'ın zirve için yaptığı hazırlıkları görmek olduğunu söyledi. Zirve için güvenliğin sağlanmasının Irak hükümetinin önceliklerinin başında geldiğini dile getiren Zebari, ülkede yaşanan siyasi krizin çözüleceğini, değişik siyasi görüş, bağlılık ve geçmişlerine rağmen Iraklılar'ın zirvenin Bağdat'ta yapılmasına büyük önem verdiğini belirtti. 
    
Bu arada, Bin Helli, Arap zirvesinin kararlaştırılan zamanda Bağdat'ta yapılması için Irak yönetimi ile Arap Birliği'nin kararlı olduğunu söyledi. 
    
Irak Başbakanı Nuri El Maliki, daha önce yapmış olduğu açıklamada, Arap ülkelerinin, Arap zirvesinin Bağdat'ta yapılmasını olumlu karşıladığını ve Arap ülkelerinin zirveye en üst düzeyde katılmaya hazır olduğunu dile getirmişti. 
    
Bağdat'ta Mart 2011'de yapılması gereken Arap zirvesi, Arap ülkelerinde başlayan devrim hareketleri sebebiyle Mayıs 2011'e ertelenmiş, Arap ülkelerindeki olayların büyümesi üzerine zirve Mart 2012'ye ertelenmişti.