Ardahan'daki şap karantinası

Ardahan'da 1 Kasım'dan itibaren uygulanan şap karantinasının, 6 köy dışında yarından itibaren kalkacağı bildirildi.

Ardahandaki şap karantinası
18 Kasım 2012 Pazar 12:22 tarihinde eklendi, 1.094 kez okundu.

 

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Hayvan Sağlığı Şube Müdürü Atilla Beşkaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, şap hastalığı tespit edilmesinin ardından 1 Kasım'dan itibaren yörede canlı hayvan giriş ve çıkışlarını durdurduklarını hatırlattı. 
     
Uygulanan tedavi sonucu karantinanın yarın 6 köy hariç il genelinde kaldırılacağını ifade eden Beşkaya, ''Merkeze bağlı Ağzıpek ve Sugöze köylerimizde büyükbaş hayvanlarda şap hastalığını tespit etmiştik. Daha sonra bu sayı 30 köye ulaşmıştı. Bu nedenle il genelinde bir çalışma yaptık. Çalışmamız, kentin büyük bir bölümünde başarılı bir şekilde tamamlandı. Karantina merkeze bağlı Küçük Sütlüce, Kazlı Köy, Uzunova, Ardıçdere ile Göle ilçesine bağlı Kayaaltı ve Çakıldere köylerinde ikinci bir emre kadar devam edecek. Söz konusu bu köylerimizde henüz hastalık söndürülemedi'' diye konuştu.
     
Karantina süresince koruyucu, idari, fenni tedbirlerin uygulandığını, yoğun bir dezenfekte çalışması yürüttüklerini belirten Beşkaya, çalışmalar kapsamında il genelinde 350 bini büyükbaş, 50 bini küçükbaş olmak üzere 400 bin hayvanın 70 bininin kontrol edildiğini bildirdi. 
     
Beşkaya, ''İlin çoğunluğunda hastalık söndü. Fakat bir daha baş göstermemesi için sönen bölgelerde çalışmalarımız yine de sürecek'' dedi. 
     
Ardahan'da 30 köyde bazı hayvanlarda şap hastalığı görülmesi üzerine, il genelinde şap karantinası uygulanmış, yöreye canlı hayvan giriş ve çıkışları geçici süreyle yasaklanmıştı.