Arınç'ın oğluna bedelli vurmadı

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'a, bedelliyle ilgili belirlenen rakam ve yaş sınırı eleştirileri soruldu. Arınç, 'kendi çocukları için...' düşüncesinde olanlara, oğlu ve damadı örneğiyle yanıt verdi.

Arınçın oğluna bedelli vurmadı
23 Kasım 2011 Çarşamba 21:32 tarihinde eklendi.

 

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, TRT Haber'de gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.
 
Arınç'a yöneltilen sorulardan biri de, bedelli askerlikle ilgili belirlenen meblağın yüksek olduğu ve yaş eleştirileri oldu.
 
Bedelli konusunda bir seneden beri çok çalıştığını, yerine göre bunu hak olarak gördüğünü söyleyen Arınç, 'kendi çocukları için...' düşüncesinde olanlara, oğlunun yaşının 26 olduğu ve kendilerinin bedelliyi hiç düşünmedikleri sözleriyle yanıt verdi; damadının askerlik yaptığı yeri açıkladı.
 
Başbakan Yardımcısı Arınç şöyle konuştu: 
"Yaş olarak da kime sorsanız herkes kendi yaşını söyleyecektir. Benim oğlum da 26 yaşında ama biz böyle bir şeyi düşünmedik. Yani Allah nasip ederse damadım nasıl askere gittiyse oğlum da zamanı geldiğinde gidecek.
 
Yani damadım askere nereye gitti diye de belki merak ederler. Ankara'da filan da yapmadı, Ağrı'da yaptı askerliğini... Birileri şimdi 'herhalde bunların çocukları var ki ondan bu işi teşvik ediyorlar' diye bunu düşünebilirler. Öyle değil.
 
Bir defa yaştan dolayı herkesin kendi fikri vardır. Buna saygı göstereceğiz. Ama 38, 40, 42'nin yanında 30'un olması, 22 ile 30 arasındakilere bakarak da bence tam ortada vasat bir noktadır. 30'dan gün almış olmak artık bugün kabul edildi. İnanıyorum ki değişmeyecektir de..."
 
"AZDIR ÇOKTUR DİYENLER OLACAKTIR" 
"(Bedel azdır, çoktur) diyenler olacaktır" diyen Arınç, "CHP'nin teklifiyle en uzaktan bir ilişkimiz yok. CHP, bedelli askerliği değil bedelsiz askerliği teklif etti" dedi.
 
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, şunları kaydetti: 
"Adı üstünde bedelli askerlik. 30 gün size göre çok az gelebilir veya fazla gelebilir. Ben size söyleyeyim 'askere gitmesem, o 21 günlük askerliği de yapmasam, şu bedelli askerlik çıksın, ben 1 milyon vermeye hazırım' diyen insan biliyorum. Ona göre yaptığı iş çok önemli.
 
1 milyon değil 30 bin. Ama 10 bine bakarsanız, 5 bine bakarsanız, onlar da çok düşük rakamlar. Ama bunu veremeyecek durumda insanlar yok mudur? Vardır. Ama siz bunu çok aşağılara çekerseniz veya bedelsiz bir noktaya getirirseniz, o zaman Silahlı Kuvvetlerin asker ihtiyacı diye bir şey ortadan kalkar. Denge bozulur.
 
"HARCANACAĞI YER BELLİ" 
Çok mükemmel bir düzenleme oldu. Bir de elde edeceğimiz paraya bütçe olarak ihtiyacımız yok bizim hamdolsun. Eskiden 'depremin yarasını sarmak için bedelli yapalım' demişler. Bizim bütçemiz iyi. Biz şimdi bu meydana gelecek parayı yine şehitler, gaziler, özürlüler, vazife malulleri için harcayacağız. 
 
Bedelli askerlikten elde edilecek paranın adının ve harcanacağı yerin belli olacağını ifade eden Bülent Arınç, "Yani milletimiz müsterih olsun. İster bedelli askerlik onunla ilgili olsun veya olmasın bu düzenleme yani inanınız bir seneden beri 'ne yapsak da milletin hissiyatı bu noktada (evet) olsa, teşekkür etse veya memnun kalsa' diye düşünmüştük. Böyle bir düzenleme yapıldı." 
 
"BEDEL DEĞİŞMEYECEK" 
Arınç, "Herhangi bir soru önergesiyle fiyatın aşağı çekilmesi veya yaşın aşağı çekilmesi söz konusu olabilir mi?" yönündeki soruya, "Yani pratik olarak mümkündür. Soru önergesi değil kanun teklifi görüşülürken tasarı olacaktır, biz imzaladık, hükümetten gidiyor. Orada bir teklifin verilmesi mümkündür. Ama hükümetimizin kararı bunu değiştirmemektir. Çoğunluğumuz var" karşılığını verdi.
 
Bülent Arınç, "Hükümet de karar değiştirirse, bunu 28'e çekseniz, 'niye 25 olmadı, 26 olmadı' diyecekler. Yani, bir noktada siz elinizdeki verilere göre doğru bir karar verdiğinize inanacaksınız. Bugün için bizim verdiğimiz en doğru, isabetli karardır" dedi.

NTV