Arkeolojik kazıda ikinci toplu mezar

Isparta'nın Yalvaç ilçesinde bulunan Pisidia Antiocheia Antik Kenti'nde 4 yıldan beri devam eden kazı çalışmalarında, bu yıl ilginç bulgular ortaya çıkarıldı.

Arkeolojik kazıda ikinci toplu mezar
15 Ağustos 2013 Perşembe 13:25 tarihinde eklendi.

Geçen ay Cardo Maximus Caddesi Batı Portikosunda içinde 5 insan iskeletinin olduğu kuyu biçiminde bir toplu mezar keşfeden kazı ekibi, aynı cadde üzerinde ikinci bir toplu mezar daha buldu. Bahçesinde havuzu bulunan bir Roma villası olduğu belirlenen yapı içerisine inşa edilmiş kuyu biçimindeki bir çukurda, 6 insan iskeleti ile bir domuz çenesi rastlandı.

Kazı çalışmalarını yürüten Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Doç. Dr Mehmet Özhanlı, bir yılda antik kentte 2 toplu mezarın birden çıkmasının kendilerini şaşırttığını, arkeolojik çalışmalar sırasında bu tür buluntuların sık rastlanılan bir durum olmadığını söyledi. Özhanlı, "Bu yılki kazı çalışmalarımızda, Cardo Maksimus Caddesi Batı Portikosunda çalışmalar devam ederken, bir süre önce bir dükkan içerisindeki kuyuda 5 iskelet bulmuştuk. Yine bugünkü çalışmalarımızda bir Roma villası olarak inşa edilmiş, dışarısında havuz bulunan evin iç bölümünde kuyu görünümünde bir yapıya rastladık. İçinde 6 kafatası ve bir domuz çenesinin olduğu toplu mezar buluntusuna rastladık. Öldürülen insanların gelişigüzel biçimde bu çukura atıldığını ve üzerlerinin taşla kapatıldığını tespit ettik. Bu kez şanslıydık, zira toprağın yaklaşık 60 santim altında 2 adet sikke bulduk. Bu sikkeler bize hangi dönemde olduğunu gösteren en önemli bulgulardı. Tahminimiz 9. yüzyıl sonları ile 10. yüzyıla ait bir olayla karşı karşıyayız." diye konuştu

Özhanlı, bulunan iskeletlerin geçmişte yaşanan olaya ışık tutması amacıyla antropolojik inceleme yapılması için ilgili kurumlara gönderileceğini ve çıkacak sonucun her iki toplu mezarda bulunan kemiklerin sahiplerinin, nasıl ve hangi dönemde öldüklerinin tespit edileceğini vurguladı. İnsan iskeletleri ile domuz çenesinin aynı yerde çıkmasını da değerlendiren Doç. Dr. Özhanlı, kurban edilmiş olabileceklerini ifade etti.


CİHAN