Arnavutluk'ta bağımsızlık günü kutlanıyor

Arnavutluk'un bağımsızlığının 100. yıl dönümü dolayısıyla ülke genelinde yapılan kutlamalar, 100 yıl önce ilk Arnavut bayrağının bağımsızlığın mimarı İsmail Kemal tarafından çekildiği Vlora kentinde başladı.

Arnavutlukta bağımsızlık günü kutlanıyor
28 Kasım 2012 Çarşamba 13:26 tarihinde eklendi, 3.927 kez okundu.

Vlora'daki törene, Arnavutluk Cumhurbaşkanı Buyar Nişani, Başbakan Sali Berişa, Meclis Başkanı Yozefina Topalli, Kosova Cumhurbaşkanı Atifete Yahyaga, Kosova Başbakanı Haşim Taçi, Kosova Meclis Başkanı Yakup Krasniçi ve çok sayıda üst düzey yetkili katıldı. 

     
Arnavutluk ve Kosovalı yetkililer, Vlora kentindeki Bayrak Meydanı'nda bulunan bağımsızlık anıtı ve İsmail Kemal'in mezarı önünde saygı duruşunda bulundu, çelenk bıraktı. Cumhurbaşkanı Buyar Nişani tarafından Arnavutluk bayrağı göndere çekildi. 
     
Vlora Belediye Başkanı Spetim Gyika, burada yaptığı konuşmada, dünyanın neresinde olursa olsun tüm Arnavutlar'ın bu özel gününü kutladığını ifade ederek, "Mitrovitsa, Kalkandelen, Priştine, Prizren ve daha birçok şehirden Arnavutlar bugün buraya akın etti. Bugün tüm Arnavutlar'ın kalplerinin bayramıdır" dedi. 
     
Törende konuşan Cumhurbaşkanı Buyar Nişani de bugünün tüm Arnavutlar'ın en güzel günü olduğunu, tüm Arnavutların bugünü her zamankinden daha özgür ve güçlü bir şekilde kutlaması gerektiğini söyledi. Buyar Nişani, "Yeri geldi bu bayrağı yırtmak, yok etmek istediler. Ancak Arnavut ulusu buna izin vermedi. Onlar, hiçbir zaman bayraklarından ayrılmadılar. Tıpkı güneşin dünyayı aydınlattığı gibi bu bayrak da bizim yolumuzu aydınlatıyor" diye konuştu. 
     
Kosova'nın Gilan şehrinden yola çıkan ve 18 günlük yürüyüşün ardından Vlora'ya varan bir grup Kosovalı Arnavut da Cumhurbaşkanı Nişani'ye Arnavut bayrağı takdim etti.
     
Bağımsızlık günü kutlamaları, başkent Tiran'da yapılacak törenle devam edecek. Buradaki törene Türkiye'yi temsilen Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ da katılacak.