Arnavutluk’ta kimyasal silah kararı

Arnavutluk Başbakanı Edi Rama, Suriye’deki kimyasal silahların ülkesinde imha edilmesi ile ilgili talebe bu akşam cevap verecek.

Arnavutlukta kimyasal silah kararı
15 Kasım 2013 Cuma 18:20 tarihinde eklendi.

Edi Rama’nın açıklaması öncesinde dün gece yüzlerce genç başbakanlık binası önünde kamp kurdu. Öğleden sonra sayıları bini aşan göstericiler, “Kimyasal silahlara hayır” şeklinde slogan attı. Bazı göstericiler meydanda cuma namazı da kıldı.

ABD veya NATO’nun emirlerine uymak zorunda olmadıklarını belirten göstericiler, bu silahların imhasının çevre için risk oluşturduğunu belirtiyor.

Bu arada Suriye’deki silahların imha sürecini yürüten Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü de Arnavutluk’un cevabının ardından bu akşam imha süreci ile ilgili detaylı planı açıklayacak.

NATO üyesi Arnavutluk, kimyasal silaha sahip olduğunu açıklayan ve bunları imha eden 3 ülkeden biri. Rusya ve ABD de ellerinde kimyasal silah olduğunu deklare etmiş fakat bunları imha etmemişti.

Arnavutluk’un başkenti Tiran yakınlarında 2008’de imha edilmeyi bekleyen eski silahların bulunduğu deponun patlaması sonucu en az 26 kişi hayatını kaybetmişti.


CİHAN