Arsa satıldı, belediye borçlu çıktı

Yalova Belediye Başkanı Yakup Koçal, Bursa yolu üzerinde bulunan ve 2 milyon 800 bin liraya satılan eski çöplük alanıyla ilgili 2 milyon 700 bin liralık tazminata çarptırıldığını söyledi.

Arsa satıldı, belediye borçlu çıktı
04 Şubat 2013 Pazartesi 19:25 tarihinde eklendi.

Yakup Koçal, “Şahıs, bu çöplüğün kaldırılmasından dolayı 5 milyon daha tazminat talep ediyor.” dedi.

 
Yalova Belediye Meclisi, Koçal başkanlığında Meclis Toplantı Salonu’nda, şubat ayının ilk birleşimini gerçekleştirdi. Toplantının başında söz alan AK Parti Grup Başkanı Kazım Avar, eski arboretum alanındaki imar kararının mahkeme kararıyla iptal edildiğini belirterek, “2 emsal olarak planlanan yerin 0,8 emsali geçemeyeceği anlaşılmıştır. Belediyeden bu araziyi alan hak sahiplerinin, emsal azalması sebebiyle belediyeye dava açacağı kamuoyunda konuşulmaktadır. Belediyenin tazminat yönünde zarara uğramaması için nasıl uzlaşılacağı konusunun ilk maddesi olarak gündeme alınmasını talep ediyoruz.” diye konuştu.
 
Meclis'e, konuyla ilgili yapılacak çalışmalar hakkında bilgi veren Koçal, şöyle dedi:
“Mahkeme kararı meclis tarafından yerine getirilecektir. Mahkeme kararı, turizm alanı ve ihalelerle ilgili değildir. Emsali ile ilgilidir. Mahkeme kararı yerine getirildikten sonra konuyla ilgili komisyona konu getirilerek, bundan sonra ne yapılacağı üzerine düşünülecek. Komisyon, bunun çalışmasını yapacaktır. Bundan sonra komisyonda nasıl düzeltileceği belirlenecektir.”
 
Meclislerde konunun düzeltilebileceğini kaydeden Koçal, “Meclis'in gündeme gelip eğer aynı emsali meclis veremezse mahkeme açılır. Bu, idari bir karardır. Meclis yeniden yasalara uygun olarak emsali 2’ye getirmezse bu değer kaybı olacağı için ihaleyi alan firmaların mahkeme hakkı vardır.”
 
Başkan Koçal, toplantıda ayrıca, yaklaşık 5 sene önce satılan eski çöplük alanıyla ilgili belediyeye haciz geldiğini açıkladı. Koçal, şu bilgiyi verdi: “Çöplükle ilgili 5 sene oldu. Geçen hafta 2 milyon 700 bin lira haciz koydular. Şu anda belediyenin bütün evrakları, mülkleri ve banka hesapları hacizlidir, 3 günden beri. Şu anda belediyenin bankalarda hesabı görülmüyor. Bu da 3-4 yıl sürmüş olan bir süreçtir. Bu da değer kaybı olduğu iddiasıyla olan bir şeydir. Ortada sadece bu dava değil bir dava daha vardır. O da çöpün kaldırılmamasıyla ilgili, 3-4 ay sürer bu.”
 
Meclis üyeleri de bu tazminatların yüksek olduğunu ve bununla ilgili uzlaşmaya gidilmesini istedi. Koçal ise “Şahıs işin ucundan yakalamış şimdi niye uzlaşmaya versin. Yer bedavaya kalıyor, üzerine para alıyor. Böyle saçma bir şey olmaz. Vicdana sığmaz.” dedi.
 
Toplantı sonrasında basın mensuplarının konuyla ilgili sorularını cevaplayan Koçal, şunları kaydetti: “Bursa yolunun orada eski çöplük vardı. O çöplüğü bir önceki yönetim 2 milyon 800 bin liraya satışını yapmıştı. Oradaki 52 dönüm yer, şahsın mülkiyetine geçti. Buradaki konum mahkeme kararıyla değişmiş. Varsayalım ki cephesi 150 metre ise 130 metreye düşmüş. Cephesinin azalmasından dolayı değer kaybı iddiasıyla mahkemeye gitmişler. Mahkeme, belediyeyi 2 milyon 700 bin liraya mahkûm etti. Bundan dolayı da bütün malımıza, mülkümüze icra koydu. Bunun dışında da bir tane daha dava açmış şahıs. Bu alanın altında çöplük var. İhale şartnamesinde çöplüğün kaldırılması taahhüt edilmiş ama kaldırmamışlar. Şahıs bu çöplüğün kaldırılmasından dolayı da 5 milyon daha tazminat talep ediyor. Bunun mahkemesi devam ediyor. İşin özü şu; 52 dönüm yer burası. Verdiği parayı geri aldı, tapu da onda kaldı. İkinci mahkeme de adamın lehinde sonuçlanırsa yaklaşık 8 milyon para alacak. 52 dönüm yeri bedavaya aldı, üzerine de 5 milyona yakın para kazanmış olacak. Arkadaşlar (belediye meclisi üyeleri) bunun hesabını ne burada ne de orada vermeyecekleri için gidiyorlar böyle arboretum konularında takılıyorlar. Bunların hesabını soracağız.”
 
Konuyla ilgili söz alan AK Partili Adem Gülsün ise “Çöplükte dava açılmış, sonuç çıkmış. Bu zarar ile ilgili ne gerekirse yapılır. Her ne kadar ihale bir önceki dönemde yapılmış olsa da çöpün kaldırılması ile ilgili bir çalışma yapılabilir. Bu davada paranın ödenmemesi için elinden gelenin yapılması lazım.” diye ifade etti.
 
Aynı durumun eski arboretum alanında da yaşanabileceğini ifade eden Gülsün, “Şu anda da aynı durumla karşı karşıyayız. Bu iş iyi niyetle çözülebilir diye düşünüyoruz. Herkes üzerine düşeni yaparsa kamu zarara uğramaz. Geç olmadan yapmak lazım.” dedi.
 
Toplantıda, ayrıca, Yalovaspor Tesisleri’nin bulunduğu yerin spor ve otopark alanı olarak yapılması da meclis gündemine geldi. Konu, komisyona havale edildi.

CİHAN