"Artık dinlemeyeceğiz"

ABD Başkanı Barack Obama, Ulusal Güvenlik Kurumu’nun (NSA) yakın müttefik ve dost ülke liderlerini dinlenmesini yasakladı.

Artık dinlemeyeceğiz
17 Ocak 2014 Cuma 21:45 tarihinde eklendi.

ABD anayasasına olan sorumluluklarını hatırlatan Obama, “Dost ve müttefik ülke liderleri herhangi bir konuda ne düşündüklerini öğrenmek istediğimde gözetleme yerine kendilerine telefon edeceğimi bilmeyi hak ediyor.” dedi.

İstihbarat ve iletişim teknolojileri alanında reform önerileri hazırlanması adına kurulan dış gözlemci grubun 6 aydan bu yana çalıştığını ifade eden Obama, “Kongre tarafından oluşturulan Özel Yaşam ve İnsan Haklarını Gözetleme Kurulu’na danıştım. Uluslararası müttefiklerimiz, özel yaşam savunucuları ve sektörün önde gelenlerini dinledim. Yönetimim çok uzun saatler boyunca bu dönemde teknolojik dönüşümü ve tehditleri gidererek istihbarata nasıl ulaşılabileceğine kafa yordu.” diye konuştu

VERİ DEPOLAMADA HÜKÜMET DIŞI YENİ MEKANİZMA

Obama, 11 Eylül saldırıları sonrası çıkarılan ve dinleme programlarına yönelik düzenleme getiren Vatanseverlik Yasası 215. bölümün değişeceği mesajını verdi. Obama, “215. bölümü mevcut haliyle sona erdirecek dönüşüm sürecini ve hükümet bu ‘toplu üst veriyi’ depolamadan, ihtiyacımız olan kapasiteyi koruyacak mekanizmaların kurulması talimatını veriyorum." şeklinde konuştu.

İnsanların hangi ülkeden olursa olsun ABD’nin ulusal güvenliğine yönelik tehdit oluşturmayan hiç kimseyi takip etmeyeceklerini bilmesi gerektiğini anlatan Obama, insan hakları konusunda ABD’nin hassasiyetlerine vurgu yaptı.

Obama, dost ve müttefik ülke liderlerinin dinlenmeyeceğinin sözünü de verdi. Bununla beraber diğer ülke istihbaratlarının yapmış olduğu gibi ABD İstihbarat birimlerinin de hükümetin amaçları doğrultusunda bilgi toplamayı sürdüreceğini kaydetti.Obama, “İstihbarat birimlerimizin daha etkili olması sebebiyle özür dilemeyeceğiz.” açıklamasında bulundu. 


CİHAN