"Artık güvendeyiz"

Almanya'nın kabul edeceği 5 bin Suriyeli mülteciden 107'si Lübnan'ın başkenti Beyrut'tan uçakla Hannover’e geldi.

11 Eylül 2013 Çarşamba 22:53 tarihinde eklendi.

38 çocuk ve 69 yetişkinden oluşan ilk kafileyi Almanya İçişleri Bakanı Hans-Peter Friedrich, Aşağı Saksonya İçişleri Bakanı Boris Pistorius karşıladı.

Uçaktan inen mülteciler, artık güvende olduklarını söyledi.

Mülteciler konusunda AB içinde çözüm bulunması gerektiğini belirten Almanya İçişleri Bakanı Hans-Peter Friedrich, Avrupa'da mülteciler konferansının toplanmasını isteyeceğini ifade etti. Almanya'nın mülteci kabul etmesi diğer Avrupa ülkelerini de etkileyecektir diyen Friedrich, "Bu bütün Avrupa için insanlık görevidir." dedi. Bakan ayrıca mültecilerin Almanya’da eğitilip ileride ülkelerine geriye dönünce kalkınması için çalışmalarını istedi.

Mülteciler, Göttingen kenti yakınlarındaki Friedland kampında iki hafta kaldıktan sonra istedikleri eyaletlere gidebilecek.

Almanya'ya ayak basan mülteciler düşüncelerini şu şekilde aktardı.

Azad Sino

Ben bir sene önce Suriye'den kaçtım. Ailemi Almanya'da daha iyi bir gelecek bekliyor. Çocuklarım savaş olan bir ülkeye geri dönemez. Almanya'dan gördüğümüz çok güzel insani bir davranış. Başka ülkelerin de Almanya örneğinde görüldüğü gibi Suriyeli mültecileri kabul etmelerini ümit ediyorum. Bugün buraya çok az insan geldi. Hala Suriye'de milyonlarca insan işkence çekiyor. Ümit ediyorum ki bu zulüm en kısa zamanda biter.

Halil Mustafa

Kendimi burada iyi hissediyorum. Burada çok güzel bir insanlık görüyoruz. Bu durumdan çok mutluyum. Tek isteğim çocuğumun güven içerisinde büyümesi ve okula gidebilmesi. Burada kalıp çalışmak istiyorum imkânlar dâhilinde. Bu savaşın bitmesini istiyorum.

Nisan Rula

Bir buçuk sene önce Suriye'den çıktım. Beyrut'tan Almanya'ya geldik. Almanya'ya geldiğimiz için mutluyuz. Burada güven içerisinde yaşayabileceğimizi bildiğimiz için. Çocuklarımız burada okula gidebilecek. Her gün bir yerden bir yere göç etmek zorunda kalmayacağız. Burada kalacağız artık.

Bize burada geçici olarak iki yıllığına vize verdiler. İki yıl sonrasında duruma göre karar verilecek. Beyrut da ki hayatımız çok zordu. Beyrut çok pahalı bir şehir. Çok zor geçindik. Uçaktan çıkınca anladık ki artık güvendeyiz. Bize söylenen burada Almancayı öğrenirsek, iş bulur ve çocuklarımız okula giderse belki sürekli kalabiliriz.

Fairad Marma

Beyrut'ta pazara gidip alışveriş yapamıyorduk. Çünkü her zaman acaba bugün nerde bir bomba patlayacak diye korkuyorduk.


CİHAN