Artık herkes eczane açamayacak

Eczane açma kriteri değişiyor. Artık 3 bin 500 kişiye bir eczane açılabilecek. Hiç eczanesi olmayan yerleşim birimlerinde nüfus kriterine bakılmaksızın bir eczane açılmasına izin verilecek.

Artık herkes eczane açamayacak
10 Nisan 2012 Salı 14:54 tarihinde eklendi.

 

Kiralık diploma ile eczacılığa 5 yıl men
 
Meclis'e verilen kanun teklifi ile Türkiye genelindeki serbest eczanelerin açılış ve çalışma usulleri yeniden düzenleniyor. Kanun teklifi, halk sağlığı açısından önemli bir sorun olan muvazaanın (danışıklı) önlenmesi amacıyla da yeni bir caydırıcılık unsuru getiriyor. Buna göre, diploma kiralayarak eczane açanların ruhsatı iptal edilecek. Danışıklı olarak eczane açmaktan dolayı ruhsatnamesi iptal edilenlere 5 yıl süreyle eczane açma yasağı getirilecek.
 
3 bin 500 kişiye bir eczane
 
Yeni düzenlemeyle ülke genelindeki eczanelerin eşitsiz dağılımını önlemek amacıyla Avrupa Birliği ülkelerine benzer şekilde nüfus kriteri getirilecek. Artık 3 bin 500 kişiye bir eczane açılabilecek. Hiç eczanesi olmayan yerleşim birimlerinde nüfus kriterine bakılmaksızın bir eczane açılmasına izin verilecek. Eczane açma ruhsatını da artık valilikler verecek.
 
İkinci eczacı zorunluluğu...
 
Kanun teklifiyle eczane tanımı yeniden yapılırken, eczacı istihdamını artırmak ve yeni mezunların işletme açmadan önce eczane hakkında bilgi ve mesleki deneyim edinmelerini sağlamak amacıyla yardımcı eczacı, reçete ve ciroya göre de ikinci eczacı çalıştırılması zorunlu olacak. Serbest eczane açmak veya eczanelerde mesul müdür olarak çalışmak isteyen bir eczacı, en az bir yıl süreyle hizmet sözleşmesine bağlı olarak mesul müdür eczacı ile birlikte serbest eczanelerde 'yardımcı eczacı' olarak çalışmak zorunda olacak. Yardımcı eczacılara asgari ücretin bir buçuk katından, ikinci eczacılar da asgari ücretin 3 katından aşağı olmamak üzere ücret ödenecek. Bu kanundan önce eczacılık yapma hakkını kazanmış veya eczacılık fakültesini kazanmış, okuyan kişilerin hakları saklı tutuluyor.
 
Kanun teklifinin yasalaşması halinde eczanelerde, Sağlık Bakanlığı'ndan ruhsat almış ilaçlar, geleneksel tıbbi ürünler, Sağlık Bakanlığı'nın iznine tabi homeopatik (alternatif tedavi yöntemi) tıbbi ürünler ve enteral (alternatif beslenme yöntemi) beslenme ürünleri dahil, özel tıbbi amaçlı diyet gıdalar, özel tıbbi amaçlı bebek mamaları satılabilecek.
 
İbrahim Asalıoğlu / Zaman