Asansörlerin yüzde 80'i kriterlere uymuyor

Türk Standartları Enstitüsü (TSE) Akdeniz Bölge Koordinatörü Hüseyin Özdamar, denetlenen her 100 asansörden 80'inin kriterlere uymadığını söyledi.

Asansörlerin yüzde 80i kriterlere uymuyor
21 Aralık 2012 Cuma 10:29 tarihinde eklendi.

 

Özdamar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yayımlanan Asansör Bakım ve İşletme Yönetmeliği gereği Türk Standartları Enstitüsü (TSE) tarafından geçen yıl ekim ayından bu yana asansör denetimleri yürütüldüğünü bildirdi. 
 
Türkiye genelinde bulunan yaklaşık 400 bin asansörün yüzde 60'ının kayıtlı ve ruhsatlı olduğunu söyleyen Özdamar, yönetmelik gereği asansörlerin yıllık periyotlar halinde bakımlarının zorunlu hale getirildiğini ifade etti. TSE olarak asansörlerin denetim hizmetini üstlendiklerini kaydeden Özdamar, TSE Akdeniz Bölge Koordinatörlüğü olarak Antalya, Burdur, Isparta, Muğla ve Mersin illerinde asansör denetimlerini gerçekleştirdiklerini belirtti. 
 
Asansörlerin günlük hayatın bir parçası olduğunu, can ve mal güvenliği açısından da önemli olduğunu vurgulayan Özdamar, ancak asansörlerin bakımlarına gereken önem verilmediğini kaydetti. Zaman zaman asansör kazaları yaşanabildiğini, bundan dolayı asansörlerin denetimlerinin önem kazandığını anlatan Özdamar, ''TSE tarafından denetlediğimiz her 100 asansörün 80'i kriterlere uymuyor'' dedi. 
 
Gelecek yıl da denetimlerin devam edeceğini hatırlatan Özdamar, kriterlere uymayan asansör sayısının azalmasını ve 5 yıl içinde Avrupa standartlarını yakalamayı arzu ettiklerini söyledi.