Asil Nadir'in karakutusu konuştu

Asil Nadir’in karakutusu olarak bilinen özel bankacısı Elizabeth Forsyth Kuzey Kıbrıs’ın Karaman köyünde ortaya çıktı. Forsyth, ‘Nadir suçsuz. Mücadelemiz sürecek’ diyor

Asil Nadirin karakutusu konuştu
27 Ağustos 2012 Pazartesi 09:38 tarihinde eklendi, 2.980 kez okundu.

 

İngiltere’de sahibi olduğu Polly Peck International (PPI) şirketine ait 29 milyon sterlini zimmetine geçirmek suçundan 10 yıl hapse mahkum olan Kıbrıslı Türk işadamı Asil Nadir’in (71) ‘karakutusu’ olarak bilinen eski bankacı İngiliz Elizabeth Forsyth (76) Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) ortaya çıktı.
 
Kuzey Kıbrıs’ta Karaman köyünde 104 yaşındaki annesiyle yaşayan Forsyth, Asil Nadir’in 17 yıl KKTC’de yaşadıktan sonra yargılanmak üzere neden İngiltere’ye döndüğünü açıkladı. 1990 yılında Polly Peck skandalı patladığında Asil Nadir’in kişisel bankacılık işlerini yöneten Forsyth, İngiliz The Mail on Sunday gazetesine verdiği röportajda, “Kıbrıs’taki güzel evinde, güzel karısıyla birlikte yaşıyordu.
 
Ancak artık seyahat edebilmek istiyordu. İngiltere’ye iade edileceği korkusuyla Türkiye dışında bir yere gidemiyordu. İngiltere ilk kez kendisine kefalet şansı verdi. Ancak Asil’in esas dönüş nedeni ortada bir hırsızlık olmadığını kanıtladığını düşündüğümüz belgeyi bulmamızdı. Tabii ki mahkum olmasından da korkuyorduk. Şu anda şoke olmuş ve yıkılmış durumdayız” dedi.
 
Zimmetten 10 ay hapis yattı
Polly Peck’in çöküşüne giden yol, Eylül 1990’da İngiliz Ağır Dolandırıcılık Dairesi’nin Forsyth’nin şirketi South Audley Management’a yaptığı baskınla başladı. Bu şirket Asil Nadir’in bankacılık işlerini yürütmek için kurulmuştu. Asil Nadir, paravan şirketler aracılığıyla Polly Peck hisselerini yapay olarak yükselttiği suçlamalarıyla mali krize girdi. 1991’de Polly Peck 550 milyon sterlin borçla iflas etti. Tutuklanan Nadir 1993’te kefaletle serbestken özel uçağıyla KKTC’ye kaçtı.
 
Bu arada yargılanan Elizabeth Forsyth ise Polly Peck’ten zimmete geçirilen 400 bin sterlini kullandığı gerekçesiyle 5 yıl hapse mahkum oldu. 10 ay hapis yatan Forsyth’in hukuk mücadelesi 2004’e kadar sürdü.
 
Nadir neden döndü?
Forsyth bir dönemler Suudi kraliyet ailesinden film yönetmenlerine birçok önemli ismin bankacısı olarak biliniyordu. Hukuk süreciyle birlikte bankacı olarak iş yapamayan Forsyth elindekileri de kaybetmeye başladı.
 
Evlerini, lüks otomobillerini ve Arap atlarını satan Forsyth, 2004’te annesiyle birlikte KKTC’ye yerleşti. Asil Nadir’in suçsuzluğuna inanan ve herkesi bu konuda ikna etmeye çaba gösteren Forsyth, “Beni İngiltere’de rahat bırakmadılar. Bana aptal diyenler çıkabilir ama kanıtlar ortada. Hırsızlık yok. 2007 yılında yeni ve önemli belgeler bulduk.
 
İngiliz makamları Polly Peck’in iştiraklerinin hesaplarını incelemek için Kuzey Kıbrıs’a hiç gitmemişti. Ancak Polly Peck’e atanan bağımsız yöneticiler Temmuz 1991’de Kuzey Kıbrıs’a giderek ortada zimmet olmadığını belirten Mantle kod adlı bir rapor hazırladı. Bu raporun varlığı Asil’i dönmeye ikna etti” dedi.
 
‘Gönül ilişkimiz yok’
1987’den 1990’a kadar birebir Asil Nadir’le çalıştığını ve kendisini çok karizmatik bulduğunu anlatan Forsyth, Mail on Sunday’in sorusu üzerine kendisiyle hiçbir zaman gönül ilişkisi yaşamadığını söyledi. Forsyth, Asil Nadir temyizde aklanırsa, iki çocuğu KKTC’de yaşamasına karşın, kendisinin de İskoçya ya da İrlanda’ya gidebileceğini, ancak İngiltere’de bulunmak istemediğini söyledi. Asil Nadir’e bağlılığın masumiyetine olan inancından kaynaklandığını belirten Forsyth, “Mücadele sürecek. Temyize gidilecek. Çok uzun süredir bu işin içindeyiz. Artık çizgiyi çekmek istiyoruz. Sonunda bunun gerçekleşeceğine inanıyorum” dedi.

Milliyet