"Asıl Orhan Pamuk beni kullandı"

Nobel ödüllü yazar Orhan Pamuk, ressam Karolin Fişekçi'ye noter kanalıyla ihtarname çekti. Orhan Pamuk, Fişekçi'nin açıklamalarının sürmesi halinde yargı yoluna başvuracağını belirtti

Asıl Orhan Pamuk beni kullandı
24 Ocak 2012 Salı 08:46 tarihinde eklendi, 1.194 kez okundu.

 

Nobel ödüllü yazar Orhan Pamuk, ressam Karolin Fişekçi’nin kendisi hakkındaki açıklamarına yaklaşık 2 ay sonra noter kanalıyla yanıt verdi. Pamuk, Fişekçi’nin sözlerini sert şekilde yalanladı. Orhan Pamuk’un avukatı Halûk İnanıcı tarafından, noter kanalıyla Fişekçi’ye gönderilen ihtarnamede özetle şu maddeler yer aldı:
 
1. Muhatap, bir süredir kamuoyunda müvekkilim Orhan Pamuk hakkında ve sanki onun ağzından demeçler vermektedir. Fişekçi’nin bitmeyen gerçek dışı açıklamalarına son vermesi için bu ihtarı keşide etme gereği hâsıl olmuştur.
 
2. Pamuk muhatabı en son iki ay önce New York’ta bir alışveriş merkezinde görmüş sonra kendisiyle başka bir görüşmesi ve iletişimi olmamıştır. Muhatap müvekkilimin kız arkadaşı değildir.
 
3. Muhatabın müvekkilim ile temas halindeymiş ve onun onayıyla konuşuyormuş gibi açıklamalar yapması ve Kiran Desai ile yakınlığını iş ilişkisi olarak nitelendirmesi gerçek dışıdır.
 
4. Tanınmış bir yazar olan müvekkilimizin adının, etrafında hayal mahsülü çeşitli olaylar uydurularak, uygunsuz yorumlar yapılarak magazin öğesi olarak kullanılması müvekkilimizin mahremiyetine açıkça saldırıdır.
 
5. Muhatabın müvekkilimizin temsilcisi gibi konuşması, ahlak dışı olmak bir yana, hukuka aykırı davranıştır. Açıklamalar müvekkilimizin kişilik haklarına zarar vermiştir.
 
6. Müvekkilimiz hiç kimseye “kendi adına konuşma” ve “ismini kullanma” yetkisi ve izni vermemiştir.
 
7. Sayın muhataba hukuka aykırı, kişilik haklarını / mahremiyetini zedeleyici açıklama ve davranışlarına son vermesini ihtar ediyoruz Aksi halde suç duyurusunda bulunacağımızı, tazminat davası açacağımızı ihtar ediyoruz.
‘ŞOKE OLDUM, ASIL KULLANILAN BENİM’
 
Orhan Pamuk’un kendisine noter kanalıyla ihtarname çektiğini basından öğrendiğini belirten ressam Fişekçi, şoke olduğunu söyledi. Pamuk’un 2 ay sustuktan sonra şimdi böyle bir açıklama yapmasını anlamaya çalıştığını belirten Fişekçi, “Böyle bir şeyi nasıl yapar? Açıkçası ben de şoke oldum, bu kadar süre sonra neden böyle bir dönüş yaptığını anlamaya çalışıyorum. Çünkü bu konuda kendisi beni yönlendiriyordu. Bana itirazı yoktu, şimdi ne oldu? Sanırım dün (önceki gün) Ayşe Arman’la yaptığım röportajdan sonra böyle oldu” dedi. 
 
Pamuk’un “Kız arkadaşım değil” cümlesine de tepki gösteren Fişekçi, şunları kaydetti: “O zaman başka şeye getirmeye çalışıyor ki bu da onun ucuzluğu olur. O zaman ben kullanılmış oluyorum. İki ay önce sadece New York’ta bir alışveriş merkezinde görüldüğümüz ardından hiç görüşmediğimiz de doğru değil. Asıl bunlar, mahkemeler falan durumu çirkinleştirmek oluyor. Kendisini bulup konuşmam daha doğru. 
 
Burada asıl ben kullanıldım, mağdurum. Ona yönelik hiçbir zaman hakaret, irite edici özel bir şey anlatmadım. Ama çevresinde bir dolu ‘Dava aç’ şeklinde kendisini yönlendirenler vardı. Benim de yükselişim olunca bu bazılarını rahatsız etti sanırım. Asıl gayrimeşru çocuğunu ortaya çıkaran kişiyi bulup dava açsın. Ki bu kişiyi öğrendim.”
 
Fişekçi neler söylemişti?
 
Karolin Fişekçi ve Orhan Pamuk’un sevgili olduğu haberleri ikilinin 10 Aralık’ta New York’ta bir alışveriş merkezinde çekilmiş fotoğraf karelerinin basına yansımasıyla başladı. Fişekçi’nin konu ile ilgili ilk yorumu, “Fotoğraflar ne gösteriyorsa odur” şeklindeydi. Ardından basına verdiği söyleşilerde Fişekçi, Pamuk’la 2009’un Nisan ayında tanıştıklarını ve kısa süre içinde bir ilişkiye başladıklarını belirtti; Pamuk’un Hintli yazar Kiran Desai ile ilişkisini kendisine ‘iş ilişkisi’ olarak açıkladığını söyledi. Fişekçi Pamuk’un kendisine ‘Kar’ olarak hitap ettiği aşk mektupları yazdığı da anlatmıştı.

Milliyet