'Asıl sizin vicdanınıza beton dökülmüş'

Başbakan Erdoğan Soma'daki maden faciasına ilişkin, ''Yok efendim madende Suriyeli çocuklar çalıştırılmış, 15 yaşında çocuk çalıştırılmış. İçeride 120 Suriyeli işçi öldü. Üzerlerine beton döküldü diye yazanlar konuşanlar bile çıktı. Asıl sizin vicdanınıza beton dökülmüş'' dedi.

Asıl sizin vicdanınıza beton dökülmüş
20 Mayıs 2014 Salı 12:09 tarihinde eklendi, 1.759 kez okundu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, partisinin grup toplantısında konuştu.


Başbakan Erdoğan'ın konuşmasından öne çıkan satır başları şöyle:
 

''Enerji Bakanımız Taner Yıldız'a Soma'da gösterdiği gayret nedeniyle teşekkür ederim. Kızılay olaydan 2-3 saat sonra olay yerine yerleşti. Sivil toplum örgütleri de hemen Soma'ya intikal etti. Olayın üzerinden 24 saat geçmeden biz de olay yerine gidip incelemelerde bulunduk.
 

AFAD 156 personel ve 45 araç, Sağlık Bakanlığı 405 personel ve 62 ambulans ile Soma'da hizmet verdi. Toplamda, 2 bin 743 personel, 258 kara aracı ve 9 hava aracı Soma'da hem arama kurtarma çalışmalarına, hem yaralıların tedavisine hem de defin çalışmalarına, yakınların rehabilitasyonuna, çeşitli ihtiyaçlarının karşılanmasına hizmet etti. Arama-kurtarma çalışmaları 4 gün sürdü. 486 işçimizi sağ olarak çıkarmış olduk, ne yazık ki 301 işçimizi kaybettik. Madende hayatını kaybeden işçilerimizin yasal olarak şehit sayılması için talimat verdim.
 

Soma'da yaşanan facia sonrasında milletimiz birbirine çok daha farklı kenetlendi. Acıyı yüreklerinde hissetti. 3 gün milli yas ilan ettik. Ay yıldızlı bayraklarımızı yarıya indirdik. Soma'daki kardeşlerimize maddi manevi destek sağlayan dualarıyla her an Soma'daki kardeşlerimizin yanında olan aziz milletime teşekkür ediyorum. Somalıların acısını paylaşan tüm devlet erkanına teşekkür ediyorum. Beni telefonla arayarak başsağlığı temennilerini ileten dost ve kardeş ülke liderlerine de teşekkür ediyorum. Ankara'daki milli gün resepsiyonlarını iptal eden İsrail ve Norveç'e teşekkür ediyorum.
 

Tarihimizde eşine çok nadir rastlanan bir faicasının yaralarını sarmaya çalışıyoruz. Şu anda madende hiç işçimiz kalmadı. Definleri yapıldı. Şunu sizlerin de bilmesini istiyorum. Bu can alıcı sorunun üzerine kararlı bir şekilde gidilecektir. Bu acı hadisenin üzerini hiç kimse örtemez. Sorumluluğu olan hiç kimse saklanamaz, gizlenemez. Sorumlu ya da sorumlular her kimse bir yargıya teslim etmek suretiyle bunun hesabını soracağız.
 

Acıları ortak olanlar, aynı anda yas tutanlar millettir. Bu ülkenin Başbakanı olarak, Dicle'nin kenarında kurdun kaptığı koyun, benim mesuliyetim altındadır. Bu ülkenin bakanları milletvekilleri, aynı mesuliyet sizlerin de üzerindedir.
 

Soma'da o kömür madeninde emeğiyle çalışan, alınteri dökerek kazançların en helali peşinde koşan, maalesef yaşanan kaza ile hayatlarını yitiren her bir şehit benim öz be öz kardeşimdir. Biz aynı davanın neferleriyiz. Aynı hissiyatın, aynı dünyanın, aynı iklimin kardeşleriyiz. Biz onların kömür karalarını onurumuz bildiğimiz için birbirimize kardeş olduk.
 

Başkasının hele hele milletinden bir ferdin bir kardeşinin ölümünü sinsice pusuda beklemek aşağıların en aşağısı bir mertebe olsa gerek. Ne yazık ki bu süreçte bunu da yaşadık, yaşıyoruz. Sinsice pusuda bekleyenler pusularından çıktılar ve kendilerine yakışanı yapmaya başladılar.
 

Milletinden bir ferdin ölümünü sinsice pusuda beklemek, esfeli safilin diye tarif edilen yani aşağıların en aşağısı bir mertebe olsa gerek. Ne acıdır ki biz süreçte bunu da yaşadık, bunu da yaşıyoruz.''


Çıkmış bir insan müsveddesi Soma'daki madenciler için bizim mitinglerimize katıldığını gerekçe göstererek demiş müstehak. Önce sen patronunun, paranın önünde nasıl diz çöktüğünü söyle. Sürüngen sürüngendir ayağa kalkamaz ki diz çöksün