Aşırı terlemeye son!

Özellikle yaz aylarında büyük sıkıntı yaratan el ve koltuk altlarındaki aşırı terleme sorunu için koltuk altından küçük kesilerle girilerek yapılan ''ETS'' tedavisiyle yüzde yüze yakın başarılı elde edilebildiği bildirildi.

Aşırı terlemeye son!
29 Mayıs 2011 Pazar 12:18 tarihinde eklendi, 2.313 kez okundu.

 

Medicana International Ankara Hastanesi Göğüs Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Erkan Dikmen, "Kamera ile göğüs boşluğuna girilerek yapılan bu operasyonda, el ve koltuk altı bölgesinde aşırı terlemeye yol açan sinirlere müdahale edilerek aşırı terleme tedavi edilebilir" dedi. 
     
Dikmen, vücudun normal fonksiyonlarından birisi olan terlemenin temel işlevinin vücut sıcaklığının ayarlanması olduğunu belirterek, ancak, kişilerin efor sarf etmemesine, aşırı acı yiyecekler tüketmemesine ya da heyecanlanmamasına ve ortamın sıcak olmamasına rağmen terleme meydana gelmesi durumunda, "aşırı terleme"den (hiperhidroz) söz edilebileceğini söyledi. 
     
Aşırı terlemenin en çok yüz, el ve koltuk altlarında görüldüğünü, aşırı ve normalden çok fazla terleyen kişilerin, iş ve sosyal yaşamlarında önemli kısıtlamalar ve problemler yaşadıklarını anlatan Dikmen, "Özellikle ellerden ve yüzden damlayan, ceketlerden ve ayakkabılardan taşan bir terleme varsa bu durum ciddi bir sosyal problem yaratabilir" diye konuştu. 
     
Terlemenin aynı zamanda dış görünümü ve günlük yaşımı olumsuz etkilediğini, başkalarıyla ilişki kurmayı engellediğini, sosyal sıkıntılara neden olduğunu, iş, meslek ve kariyer seçiminde olumsuzlar yarattığını, yaşam kalitesini ve ruhsal sağlığı bozduğunu ifade eden Dikmen, aşırı terleme tedavisine yönelik şu bilgileri aktardı: 
     
"El ve koltuk altında aşırı terleme (Aksillopalmar Hiperhidrozis) olgularının tedavisinde çeşitli kozmetik ürünler, iyontoforez ve botoks uygulamaları gibi çeşitli yöntemlere başvurulabiliyor. Ancak bu yöntemlerin hepsi geçici çözümlerdir. Bu uygulamaların yıllar boyunca defalarca tekrarlaması gerekir. El ve koltuk altı aşırı terleme olgularında kalıcı ve kesin çözüm ise kısaca ETS olarak adlandırılan 'Endoskopik Torakal Sempatektomi' operasyonudur. Bu operasyonun başarı oranı yüzde 98-99 arasındadır. ETS ameliyatları genel anestezi altında uygulanır. Diz artroskopisi veya laparoskopik safra kesesi ameliyatları gibi aynı şekilde kapalı yöntemle uygulanır. Hastanın koltuk altı bölgesinde açılan, biri 10, diğeri 5 milimetrelik iki minik kesi aracılığı ile yapılır. Operasyon süresi ortalama 20-30 dakikadır. Kamera ile göğüs boşluğuna girilerek yapılan bu operasyonda el ve koltuk altı bölgesinde aşırı terlemeye yol açan sinirlere müdahale edilerek aşırı terleme tedavi edilebilir." 
     
Endoskopik Torakal Sempatektomi (ETS) ameliyatlarının sıklıkla "Klips" ile uygulandığını belirten Dikmen, "Klipsli ETS" denilen bu operasyonda, sempatik sinir zincirine kesme veya yakma yapılmadan sadece titanyum klips konularak aşırı terlemenin tedavi edilebildiğini bildirdi. 
     
Doç. Dr. Erkan Dikmen, operasyonun hemen sonrasında hastanın el ve koltuk altı terlemesinin geçtiğini, hastanın 12 saatlik bir dinlenme sonrasında evine gönderildiğini, yan etki ve komplikasyon oranlarının da son derece düşük olduğunu sözlerine ekledi.