Asırlık tarihi köprü 1 milyon TL'ye nakledildi

Kars'ta Cumhuriyet öncesi 40 yıllık Rus işgali döneminde yapılan 100 yıllık tarihi köprü 1 milyon TL'ye naklediliyor.

14 Kasım 2014 Cuma 16:25 tarihinde eklendi.

60 metre uzunluğunda, 7 metre genişliğinde, 8 metre yüksekliğinde ve 105 ton ağırlığındaki tarihi demir köprü, dün başlanan nakil işlemleri sonrası bugün Ardahan yolu izlenerek Kars’tan Kafkas Üniversitesi (KAÜ) Kampüs alanına nakledildi.

Kars Barajı suları altında tescilli köprünün kalmaması için başlatılan çalışmalar ile bugün sabah saatlerinde 2 dorseli TIR bölgeye getirildi. Köprü, TIR'a yüklendikten sonra yol boyu sıkı güvenlik önlemlerinin alındı. Nakil esnasında elektrik kabloları ARAS-EDAŞ görevlilerince kaldırıldı. Mobese kamera taşıyıcıları söküldü. Yol boyunca seyir halindeki araç şoförleri durup hatıra fotoğrafı çektirdi.

Taşımayı yüklenen Hamak İnşaat proje koordinatörü Serdar Arslan, "Tarihi köprüyü tek parça halinde taşımaya karar verdikten sonra 220 tonluk vinçlerle kaldırma işlemini gerçekleştirdik. Tabi kaldırma işlemine başlamadan statik hesaplar ve taşınmaya müsait mi ona baktık. Olumlu raporla çarşamba akşamı vinçlerimizi konuşlandırdık ve taşıma işlemine başladık. 25 km bir yol katettik. Ortalama 5 ile 7 km bir hız ile gidiyoruz. Akşam saatlerinde köprüyü yeni yerine koyacağız." dedi.

Arslan, köprü taşıma ihale bedelinin ise 1 milyon civarında olduğunu ifade ederek; "Tarihi köprümüzü Kafkas Üniversitesi'ne yerleştireceğiz. Oradaki öğrencilerimiz üst geçit olarak kullanacaklar." şeklinde konuştu.

'ANILARIMIZ SULAR ALTINDA KALMADI'

Köprünün nakil görüntüsünü çeken vatandaşlardan İbrahim Tamer Köse, "Hatırası vardı bizlerde, çocukluğumuzda üzerinden balık tuttuk ve suya atladık. Tarihi bir değeri var. Bu anı görüntülemek istedim." diye konuştu.

Mezra köyü sınırları içinde Çamçavuş bölgesinde yapılan Kars Barajı'nın faaliyete geçmesiyle su altında kalacak köprünün kurtarılması için yapılan yazışmalar neticesinde DSİ Bölge Müdürlüğü ile Karayolları Bölge Müdürlüğü arasındaki protokolle yüklenici Hamak İnşaat nakil işlemini gerçekleştirdi. 


CİHAN