Asker eşleri Anıtkabir'de toplandı

Hasdal Cezaevi'ne gönderilen muvazzaf ve emekli general, amiral ve diğer subayların eşleri bugün Ankara'da Anıtkabir'de toplandı.

Asker eşleri Anıtkabirde toplandı
19 Şubat 2011 Cumartesi 16:55 tarihinde eklendi, 1.362 kez okundu.

 

Son tutuklamalara gerekçe gösterilen belgelerin bulunduğu iddia edilen Donanma Komutanlığı Gölcük Deniz Üssü'nde görevli amiral ve subayların eşlerinden oluşan yaklaşık 100 kişilik grup da bu sabah iki otobüsle Ankara'ya gitti. Subay eşleri, geçmişin acısının bugünkü subaylardan çıkarılmak istendiğini söyledi.
 
“Balyoz Planı” davası sanıklarının aileleri  ve yakınları, bazı sivil toplum örgütlerinin üyeleriyle Anıtkabir'i ziyaret  etti.
 
Sanık aileleri, yakınları ve destek için gelenler, Türkiye Emekli  Subaylar Derneği Başkanı Emekli Tümgeneral Melih Tunca başkanlığında aslanlı  yoldan yürüdü. Bu sırada Harbiye Marşı söylendi ve alkışlarla “Türkiye laiktir  laik kalacak”, “Askere uzanan eller kırılsın” sloganları atıldı.
 
Tunca, Atatürk'ün mozolesine çelenk konulmasının ardından, Misak-ı Milli  Kulesi'ndeki Anıtkabir Özel Defteri'ne yazdığı yazıda, “Türkiye Emekli Subaylar  Derneği üyeleri olarak, Silahlı Kuvvetlerimize karşı yürütülmekte olan asimetrik  savaşın etkilerini her geçen gün, ailelerimizle birlikte derin bir üzüntü  içerisinde görüyor, yaşıyor ve esefle karşılıyoruz” dedi.
 
Atatürk'ün Afyonkarahisar'da 31 Temmuz 1920 tarihinde subaylara hitaben  yaptığı konuşmada, “Ordunun hayat ve saadet kaynağı, bağımsızlığı takdir eden  milletin, kuvvetin lüzumuna olan vicdanı, imanıdır. Orduyu imha etmek için  mutlaka ordunun ruhu olan subayları mahvetmek, aşağılamak lazımdır” dediğini  hatırlatan Tunca, Atatürk'ün konuşmasında, “Şahsi ve özel hayatları itibariyle  subaylar, fedakarlar sınıfının en önünde bulunmak mecburiyetindedirler”  direktifini verdiğini söyledi.
 
Tunca, şöyle devam etti:
 
“Siz, 'Hayatında bir an olsa bile subaylık yapmış, subaylık  izzetinefsini, şerefini duymuş, ölümü küçümsemiş bir insan, hayatta iken  kendisine reva görülen muamelelere katlanamaz. Onun yaşamak için bir çaresi  vardır o da şerefini korumaktır' demiştiniz. Size ve milletimize bu güç şartlar  altında layık olmanın inancı ve gayreti içerisindeyiz.”
 
Daha sonra, eski 1. Ordu Komutanı ve emekli Orgeneral Çetin Doğan'ın eşi  Nilgün Doğan, bir gazetecinin duygularını sorması üzerine, kendilerine destek  veren kişilere teşekkür ederek, “Bu aktivite bizim amatörce yaptığımız bir  aktivitedir. Gururlu ve mutluyuz. Bence insanların buraya gelmesi önemli. Bu  desteği görmek çok güzel bir duygu. Atatürk sevgimizin hiç bitmeyeceğine  inanıyorum” dedi.
         
"VARDİYA BİZDE” PLATFORMU
         
Törenin ardından Anıtkabir girişinde basın mensuplarına açıklama yapan,  Tümamiral Ramazan Cem Gürdeniz'in eşi Rengin Gürdeniz, yaşanan süreci kamuoyuyla  paylaşmak için “Vardiya Bizde” adı altında bir platform kurduklarını bildirdi.
 
Gürdeniz, “Bu hukuksuzluğu duyurmak adına kanunun bize izin verdiği her  türlü organizasyonda yer almanızı siz duyarlı halkımızdan rica ediyoruz” dedi.
 
Duruşmaların televizyonda canlı yayınlanmasını talep ettiklerini ve bunun  için destek beklediklerini söyleyen Gürdeniz, şunları kaydetti:
 
“Türk hukukuna sarsılan güvenin yeniden tazelenmesi için yaptığımız bu  harekette bizlerin yanında olduğunuz için çok teşekkür ederiz. Biz yargılanmaya  karşı değiliz. Hukuksuzca, söz hakkı tanınmadan yapılan tutuklamalara  karşıyız.”
 
Gürdeniz, daha sonra Hasdal Cezaevinde bulunan bir tutuklunun yazdığı  akrostiş şiiri okudu. Şiirin baş harflerinin birleşmesiyle “komplo” kelimesinin  ortaya çıktığını söyledi.
 
Bir gazetecinin, Anıtkabir ziyaretine gelmek isteyen bazı otobüslerin  durdurulduğu yönünde haberler alındığını belirtmesi üzerine, Gürdeniz, bu tür  haberlerin kendilerine de ulaştığını kaydetti.
 
Bundan sonraki faaliyetlerinin ne olacağının sorulması üzerine Gürdeniz,  “Sonraki adımlar hep sürpriz olacak” dedi.
         
"ARKAMIZDA OLDUKLARINI GÖSTERSİNLER”
         
Eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek'in eşi Sevil  Örnek ise gazetecilerin soruları üzerine, hukuk olmayan bir yerde yargılamanın da  olmayacağını söyledi.
 
Öfkeli olup olmadığı yönündeki soru üzerine de Örnek, “Hukuk istiyoruz,  başka bir şey istemiyoruz, adil yargılama istiyoruz” dedi.
 
Bir gazetecinin Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner ve kuvvet  komutanlarının Hasdal cezaevini ziyaret ederek sanıklarla görüştüğünü  hatırlatması ve bunun bir destek olarak değerlendirildiğini belirtmesi üzerine  Örnek, “Arkamızdalar ise arkamızda olduklarını göstersinler” diye konuştu.
 
Diğer taraftan Türkiye Gençlik Birliği üyeleri de “Balyoz Davası”nı ve  hükümeti protesto eden sloganlar atarak ve afişler taşıyarak Kızılay'dan  Anıtkabir'e yürüdü.
 
Anıtkabir'in giriş kapısında kısa bir açıklama yapan grup, daha sonra  sanık yakınlarıyla birlikte Anıtkabir'deki ziyarete katıldı.