Asker sivil ilişkilerine yeni düzenleme

Adalet Bakanlığı’nın hazırladığı, 3. yargı paketi Başbakanlığa gönderildi. Yeni taslakta özel yetkili savcıların görev alanı ve yetkileri genişletildi. Artık özel yetkili savcılar izin almadan askeri bölgelerde arama yapabilecek.

Asker sivil ilişkilerine yeni düzenleme
22 Ocak 2012 Pazar 10:46 tarihinde eklendi.

 

Yargının hızlandırılmasıyla ilgili paket önceki gün Başbakanlığa gönderilirken kamuoyuna yansımayan önemli düzenmelere de yer verildiği ortaya çıktı. Buna göre, görev alanı genişletilen özel yetkili savcılar, ilgili komutanın iznine gerek duymadan askeri bölgelerde arama yapabilecekler. Mevcut uygulamada, aramalar komutanın iznine bağlıydı. 
 
PAKET BAŞBAKANLIK’TA 
Adalet Bakanlığı, Yargı Hizmetlerinin Etkinleştirilmesi Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması ve Basın Yayın Yoluyla İşlenen Suçlara İlişkin Dava ve Cezaların Ertelenmesi Hakkında Kanun Tasarısını Başbakanlığa gönderdi. 87 maddelik tasarı, ceza, icra-iflas ve idari yargı alanlarını kapsıyor. Tasarıda yer alan düzenlemelerden bazıları şöyle: 
 
- TCK’da yer alan, “Özel hayatın gizliliğinin ihlali”, “Haberleşmenin gizliliğinin ihlali”, “Kişiler arasındaki konuşmaların dinlenmesi ve kayda alınması” suçlarına ilişkin cezalar artırıldı.Mahkeme kararıyla yapılan dinleme sonucu elde edilen kayıtların bir kısmının iddianameye konulmasının suç oluşturmayacağına vurgu yapıldı. 
 
- Öte yandan iki kişi arasındaki konuşma bir internet sitesine düştüğünde gazeteci bunu “haber yapma sınırı” içinde haberleştirip yayınlayabilecek. 
 
- 31 Aralık 2011’den önce basın yayın yoluyla veya sair düşünce açıklama yöntemleriyle işlenip adli para cezasını gerektiren veya üst sınırı 5 yıl hapis olan suçların dolaylı affı da öngörüldü. 
 
FEZLEKE ERTELENİYOR 
- CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu hakkında fezleke hazırlanmasına neden olan ‘yargıyı etkilemeye teşebbüs suçu’ için öngörülen 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası ise kaldırıldı. Taslağa göre, bu suçu işleyen kişiler 50 günden az olmamak üzere adli para cezasıyla cezalandırılacak. 
 
- Geçici maddeyle de 31 Aralık 2011’den önce işlenen suçlardan dolayı adli para cezasıyla yargılanacak olanların soruşturmaları, yargılanmakta olanların davaları ve mahkûm olanlar varsa cezalarının infazı 5 yıllığına ertelenecek. 
 
- Tasarının bu haliyle yasalaşması durumunda Kılıçdaroğlu’nun dokunulmazlığı kalksa veya bir sonraki dönemde seçilemese bile fezlekesine konu olan konuşması 31 Aralık 2011’den önce olduğu için hakkında dava açılması da 5 yıllığına ertelenecek.
 
BAŞBUĞ 'İZİN VERMESEM NAH GİRERLERDİ' DEMİŞTİ
İnternet Andıcı soruşturmasında tutuklanan eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’a suikast iddiası kapsamında Kozmik Oda’da yapılan aramalarla ilgili internete düşen ses kaydında, “Ben izin vermeseydim nah girerlerdi” demişti.

Habertürk