"Askerde açlıktan çarığımızı yedik"

Siirt’in Eruh ilçesinde yaşayan ve Türkiye’nin en yaşlı adamı olarak da bilinen 129 yaşındaki Mehmet Esen, yıllara meydan okuyor.

Askerde açlıktan çarığımızı yedik
12 Nisan 2014 Cumartesi 12:23 tarihinde eklendi, 2.145 kez okundu.
İlerleyen yaşına rağmen her türlü ihtiyacını kendi karşılayan asırlık çınar, 129 yıl boyunca yaşadığı anıları Dünya TV’de yayınlanan Sal Û Zeman programına anlattı. Birinci Dünya Savaşı’nda 3 ayrı cephede savaştığını dile getiren Esen, yaşanan kıtlık nedeniyle yiyecek ekmek bulamadıklarını ve giydikleri çarıkları yediklerini ifade etti. 
 
Eruh'un Gedikkaşar Köyü’nde yaşayan Türkiye’nin en yaşlı adamı olarak da bilinen 129 yaşındaki Mehmet Esen, Türkiye’nin ilk özel Kürtçe televizyonu Dünya TV’de yayınlanan Sal Û Zeman programında yaşadığı ilginç hayat hikayesini anlattı. 6 çocuğu, sayısını bilmediği kadar da torunu olduğunu dile getiren Mehmet Esen, Hamidiye Alaylarında askerlik yaptığının da bilgisini verdi. Birinci Dünya Savaşı’nda 3 cephede savaştığını dile getiren Esen, dönemin şartlarını değinerek yiyecek ekmek bulamadıklarını söyledi. O dönemde askeri kıyafet dahi bulmada sıkıntı yaşadıklarını söyleyen asırlık çınar, öldürülen Rus askerinin kıyafetlerini giyerek donmaktan korunduklarını ifade etti. Esen, "Rus askerlerinin elbiselerini çıkarıp, onların elbiselerini giyerdik. Askerî kumandan Cafer Tayyar Paşa gelerek keşfe çıkacaklarını söyledi. Benim çarığım yoktu. Komutan çarığımın nerede olduğunu sordu. Ben de ateşin üzerinde kızarttım, sonra da yediğimi söyledim. Komutan çok duygulanıp gelip alnımdan öptü. Askeri kıyafet bulmada da çok sıkıntı yaşıyorduk. Yokluktan öldürülen Rus askerlerin kıyafetlerini giyiyorduk. Elbiselerin renklerini değiştirmek için üzerimize çamur sürüyorduk." dedi. 
 
Çözüm sürecine de değinen 129 yaşındaki asırlık çınar, Türk ve Kürtlerin bu coğrafyada yüzyıllarca kardeş gibi yaşadığını, ortak amaçlar uğruna mücadele verdiğini ifade etti. "Kürt ve Türk ikiz kardeştir" diyen Esen, bundan sonra da bu birlikteliğin devam etmesini diledi. 
 
Türkiye’nin en yaşlı insanının hayat hikayesinin pazartesi günü saat 22.45’te Dünya TV’de yayınlanacak olan Sal Û Zeman’da ekranlara geleceğini söyleyen yapımcı Fahri Tokcan, keyifli bir program olacağını ifade etti. Yaşlı insanların hayat hikayelerini ekranlara taşımak için şehir şehir gezdiklerini dile getiren Tokcan, "Zaman akıp gidiyor. Biz de bu zaman serüveni içerisinde her kesin bir ah çekmişliği vardır diye düşündük ve bunu da farklı insanlardan dinlemek istedik." şeklinde konuştu.