Askere sıkılacak kurşun bana sıkılsın, ama...

DTP’nin Diyarbakır’daki ‘Barış Mitingi’nde , Kürtçe konuşmaya başlayan Belediye Başkanı Osman Baydemir daha sonra,

02 Eylül 2009 Çarşamba 07:13 tarihinde eklendi.

DTP’nin Diyarbakır’daki ‘Barış Mitingi’nde , Kürtçe konuşmaya başlayan Belediye Başkanı Osman Baydemir daha sonra, Türkçe olarak “Ben bir Kürt evladı olarak çıkıp derim ki, askere sıkılan kurşun bundan böyle bana sıkılsın” dedi. Ardından ekledi: “Türk aydını, Türk politikacısı da çıksın, ‘Gerillaya sıkılan kurşun bana sıkılsın’ desin.”
Askere sıkılacak kurşun bana sıkılsın, ama...
Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Diyarbakır’daki ‘Barış Mitingi’nde ilginç bir ‘açılım’ yaptı. Baydemir, önce Kürtçe, “Barış güvercinleri 7 gök katına kadar halkımın sorunlarını götürün. Allahın yanına götürün. Halkımın isteği barıştır, birliktir. İnşallah bu kadim topraklarda, bu kutlu şehirde yeni bir sayfa açılacak” dedi. Daha sonra Türkçeye geçen Baydemir, Türk ve Kürt halklarına seslenerek şöyle devam etti:

Türk’ün dostluğuna bir kez daha inandım

“Tam üç kuşaktır, Şeyh Sait’ten, Seyid Rıza’ya, Mazlum Doğan’dan Enes Ata’ya, Diyarbakır çocukları savaşı, kanı ve gözyaşını yaşıyoruz. Gelecek nesillere çocuklarımıza, isyanı miras bırakmayalım. Kardeşliği ve dostluğuna bir kez daha inandığım Türk halkı, gelecek nesillere isyanı miras bırakmayalım. Gelin birlikte onurlu bir gelecek, onurlu bir barış inşaa edelim.

Gerilla için de siz aynısını deyin

Kürt siyasetçisi de Türk siyasetçisi de aydını da. DTP’si de AKP’si de daha cesur olmak zorundadır, zorundayız. Ateşkes tek taraflı yürümez. Silahlar eşit oranda, aynı anda susmalıdır. Dün Hakkari’de bir acı yaşadık. Ben bir Kürt evladı olarak çıkıp derim ki, ‘Askere sıkılan kurşun bundan böyle bana sıkılsın’. Türk aydını, Türk politikacısı da çıksın desin de bundan böyle gerillaya sıkılan kurşun bana sıkılsın.

Konuşmacıların hepsi Öcalan’ı işaret ettiler

Baydemir’den sonra söz alan Demokratik Toplum Kongresi bileşenleri adına konuşan kapatılan DEP eski milletvekili Hatip Dicle, DTP Genel Başkan Yardımcısı Emine Ayna ve DTP Genel Başkanı Ahmet Türk, çözüm için barışı esas alacaklarını söylerken, bunun için muhatabın da anahtarın da bölücübaşı Abdullah Öcalan olduğunu işaret ettiler. Özgürlük ve barışın büyük bir hak olduğunu söyleyen Türk şunları söyledi: “Eğer insanlar özgürlük mücadelesi için mücadele ediyorsa, bedelini de ağır bir şekilde ödemeye hazır görmelidir. Bu savaşı çatışmayı, savunduğumuz anlamına da gelmemelidir. Bunların bir daha yaşanmaması için bu konuda düşüncelerimizi, hatta uyarılarımızı yapıyoruz.”

Allah ikinci gün benim canımı alsın

Mübarek Ramazan ayında Allah’a dua ettiğini belirten Türk, konuşmasını şöyle tamamladı: “Ey Rabbim diyorum halkımız onurlu bir barışa kavuşsun ve tanrıdan şunu diliyorum, ikinci gün benim canımı alsın diyorum. Barış bizim için çok kutsal ve önemlidir. Ama lütfen moralinizi bozmayın. Barış mutlaka gelecek. Engelleyemezler.”

1 milyon dediler 90 bin kişi geldi

 

 

DTP, Diyarbakır’da düzenlediği “Onurlu Bir Barışa Evet” mitinginde umduğunu bulamadı. 1 milyon kişiyi İstasyon Meydanı’na toplama hedefi, 80-90 bin kişide kaldı. DTP´liler ise meydandaki kalabalığın 150 bin kişi olduğunu ileri sürdü. Miting platformunun arkasına, şehit annesi ile PKK’lı annesinin kucaklaşmasını temsilen bir fotoğraf asıldı. Mitingde, 4 bin 500 polis görev yaptı. Diyarbakır Emniyet Müdürü Mustafa Sağlam, telsizle anons yaparak arama noktalarındaki görevlileri vatandaşlara karşı kibar ve saygılı davranmaları konusunda uyardı.

Akan kan dursun

Mersin’de İHD tarafından düzenlenen Barış Günü etkinliğine iki annenin çağrısı damga vurdu: “Akan Kan Dursun”. Ölen örgüt üyesi Zeynep Kuran’ın annesi Kadriye Kuran (başörtülü) ile 3 yıl önce şehit düşen İbrahim Özdemir’in annesi Mensure Özdemir birbirlerine sarılıp barış diledi.