"Askeri darbe ürünü kılık kıyafet yönetmeliğini tanımıyoruz"

Eğitim Bir-Sen, kılık kıyafet yönetmenliğini protesto ederek işe ve derslere serbest kıyafetle gireceklerini bildirdi.

Askeri darbe ürünü kılık kıyafet yönetmeliğini tanımıyoruz
02 Ocak 2013 Çarşamba 19:05 tarihinde eklendi.

 

Eğitim-Bir-Sen Manavgat Şube Başkanı Yasin Keklik, yaptığı açıklamada, sivil itaatsizlik göstererek işe ve derslere serbest kıyafetle gireceklerini söyledi. 
 
1982 model darbe ürünü, kılık ve kıyafet yönetmeliğinin çağdışı olduğunu belirten Keklik, Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Çalışan Personelin Kılık ve Kıyafetine Dair Yönetmelik maddelerinin devlet memurlarına adeta üniformalı asker muamelesi yaptığını ifade etti. 
 
657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ek 19 madde gereğince 'Devlet memurları, kanun, tüzük ve yönetmeliklerin öngördüğü kılık ve kıyafet kurallarına uymak mecburiyetindedirler' hükmünce adeta üniformalı asker olduğunu belirten Keklik, ense tıraşı, sakal, favori, bıyık, tırnak uzunluğu ile ilgilenen, çalışanların kot ve benzeri pantolon giyemeyeceği hükmünü içeren, inancı gereği başını örtme ihtiyacı duyan ve tercihinden dolayı saygı duyulması gereken kadın çalışanlara başörtüsü yasağı getiren darbe döneminin ürünü, çağdışı yönetmeliği tanımadıklarını kaydetti. 
 
    Yasin Keklik, öğrencilerin kılık ve kıyafet yönetmeliği değiştiği, tek tipçilikten vazgeçildiği halde, imam hatip okullarında bütün derslerde, diğer okullarda sadece Kur'an-ı Kerim dersinde başörtüsü serbestini içerecek şekilde serbest kıyafet hakkı tanınmışken, öğretmen adaylarına staj dönemlerinde serbest kıyafetle okula gitme hakları iade edilmişken, eğitim çalışanlarının saçıyla, bıyığıyla, ense tıraşıyla, favorisiyle, pantolonunun kumaşıyla ilgilenilmesini kınadıklarını söyledi. 
 
    Keklik, "Darbe dönemlerinin dayatması olan kamu çalışanlarına kılık ve kıyafet zorunluluğu insan tabiatına aykırıdır. Yönetmelik, 'Bıyık tabi olarak bırakılır, uzunluğu üst dudak boyunu geçemez, üstten alınmaz, yanlar üst dudak hizasında olur, alt uçları dudak hizasından kesilir. Kravat takılır, kravatı örtecek şekilde balıkçı yaka veya benzeri süveterler giyilmez. Hizmet gereğine uygun olarak verilmişse tek tip elbise giyilir' demektedir. Yönetmeliğin resmettiği hükümler, anlamsızlığı dolayısıyla şu an zaten çoğunlukla uygulanmamaktadır. Kadınlar içinde , 'Ayakkabılar ve çizmeler sade, normal topuklu, boyalı, görev mahallinde baş daima açık, saçlar düzgün taranmış veya toplanmış, tırnaklar normal kesilmiş olur' şeklinde getirilen yaptırımların da pratikte hiçbir değeri yoktur." diye konuştu.

CİHAN