Askerlerin kimliği MİT'ten istenecek

Mavi Marmara baskınına katılan askerlerin kimlik bilgilerini İsrail'den alamayan İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, MİT'e başvurdu.

Askerlerin kimliği MİTten istenecek
09 Eylül 2011 Cuma 10:35 tarihinde eklendi, 1.077 kez okundu.

 

Gazze'ye yardım götüren Mavi Marmara gemisine İsrailli komandoların baskın yapması sonucu 9 Türk'ün öldüğü, 30 kişinin de yaralandığı olayla ilgili soruşturma sürüyor. Zaman gazetesinin haberine göre İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, 4 ay önce İsrail'e yazı yazarak saldırıyı gerçekleştiren komandoların ve saldırı talimatını veren yetkililerin açık kimliklerini istedi. Ancak, İsrail'den bir cevap gelmedi.
 
Bunun üzerine savcılık, Milli İstihbarat Teşkilatı'na (MİT) yazı yazarak saldırıyı gerçekleştiren ve talimatı verenlerin açık kimliklerini isteyecek. Mavi Marmara soruşturması kapsamında savcılık, 15 aylık sürede saldırı anında gemide bulunan 500 yardım gönüllüsünün ifadesine başvurdu. Ayrıca, hayatını kaybeden 9 Türk'ün otopsi raporları da savcılığa ulaştı.
 
4 ay önce İsrail'e bir yazı gönderen savcılık, saldırıyı gerçekleştiren komandoların ve talimat veren yetkililerin açık kimlikleri ile olayla ilgili tüm belge ve bilgileri istedi. İsrail, yazıya herhangi bir cevap vermedi. Şüphelilerin açık kimlikleri olmadan soruşturmayı tamamlayamayan savcılık yeni bir yol buldu. Saldırıyı gerçekleştiren ve talimatı verenlerin açık kimliklerinin peşine düşen savcılık, MİT'e, yazı yazacak. Saldırı ile ilgili MİT'in elindeki tüm istihbarat bilgi ve belgelerini isteyecek.
 
 
MİT'ten olumlu cevap gelmesi halinde savcılık, Cumhurbaşkanı Şimon Peres, Başbakan Binyamin Netanyahu, Savunma Bakanı Ehud Barak, Dışişleri Bakanı Avigador Lieberman, Genelkurmay Başkanı Gabi Ashkenazi ve Deniz Kuvvetleri Komutanı Eliezer Meron ve saldırıyı gerçekleştiren komandolar hakkında 'kasten adam öldürme, yaralama, hürriyetten alıkoyma, işkence ve demiryolu veya havayolu araçlarının kaçırılması' suçlarından işlem yapacak.