Aşkı uğruna solla tanıştı

Yunanistan Başbakanı Çipras, 2014 seçimi için büyük bir imaj çalışmasına girişti. İngilizce öğrendi, Papa Francesco dahil dünya liderleri ile tanıştı. Karizmasını güçlendirmek için saçını fönlemeye başladı...

Aşkı uğruna solla tanıştı
27 Ocak 2015 Salı 09:38 tarihinde eklendi.
Tasarruf politikalarına karşı duruşuyla Avrupa Birliği’nde fırtınalar estiren, Yunanistan’ın yeni başbakanı Aleksis Çipras, daha şimdiden birçok ilke imza attı. 150 yıl aradan sonra ülkenin en genç başbakanı olan Çipras, aynı zamanda Yunanistan’ın ilk ateist lideri oldu. Lise aşkı Peristera Batziana ile halen beraber olan Çipras, iki çocuk babası olmasına rağmen hayat arkadaşıyla evlenmemeyi tercih etti. Sadece beraberlik sözleşmesi imzalayan ikili, Başbakanlık konutu Maximos Sarayı’na yerleşen ilk evli olmayan çift olacak. Bu beraberliğin Vatikan, Suudi arabistan, Hindistan gibi muhafazakâr ülkelere düzenlenen gezilerde protokol sorunu teşkil edebileceği tartışılan konular arasında.
 
Panathİnaİkos taraftarı
Betty olarak da hayat arkadaşı Batziana, Çipras’ın politikaya atılmasını sağlayan isim. Çipras, lise yıllarında futbol kariyeri yapmayı düşünen, sadece sporla ilgilenen bir Panathinaikos taraftarıydı. Burjuva sınıfına ait bir aileden gelen Çipras, dizinin sakatlanmasıyla spor hayatından uzaklaştı. Aynı yıllarda Betty ile ilişkisine başlayan Çipras, kız arkadaşı sayesinde siyasetle ilgilenmeye başlıyor ve komünist gençlik hareketinin içine dalıyor. Çift, üniversitede mühendislik okurken de öğrenci hareketlerinde aktif bir şekilde rol alıyor. Betty’nin güçlü ve baskın karakteri, Çipras’ın siyasi kararlarını halen etkilemekte...
 
Motoru Alman markası
Çipras, iki oğlunu yürüyerek okula götüren, çöpü dışarı atmak gibi ev işlerini yapan, rahat giysiler giymeyi seven sıradan bir aile babası... Ailesi ile mütevazı bir apartam dairesinde yaşıyor. Çipras, Atina sokaklarında BMW marka motosikletiyle dolaşması ile tanınıyor. Ancak Almanya’ya tasarruf politikaları nedeniyle kök söktürmeye hazırlanan Çipras’ın Alman markası bir motosiklet tercih etmesi esprilere konu oluyor.
 
İMAJ ÇALIŞMASI
Çipras, 2014 seçimleri öncesinde büyük bir imaj çalışması gerçekleştirdi. Çat pat olan İngilizcesini geliştirdi, dünyada tanınırlığını artırmak için liderlerle görüştü. Görüştüğü liderler arasında 2014’te Papa Francesco’nun bulunması Çipras’ın ateist olması dolayısıyla alay konusu olmuştu. Çipras, 2012 ve 2014’te de Fener Rum Patriği Bartholomeos ile buluştu.
Çipras’ın kuzeni ile kurduğu inşaat şirketinin hükümet ihalelerini alması ise tartışmalara sebep olmuştu. Çipras’ın kapitalizm ve neoliberal politikalarla arasına ne kadar mesafe koyacağı merak ediliyor.