Assange, İsveç'e iade edilecek

İngiliz Anayasa Mahkemesi, Wikileaks'in kurucusu Julian Assange'ın İsveç'e iade edilebileceğine karar verdi.

Assange, İsveçe iade edilecek
30 Mayıs 2012 Çarşamba 11:34 tarihinde eklendi.

 

İngiliz Anayasa Mahkemesi, Wikileaks'in kurucusu Julian Assange'ın "İsveç'e iade edilebileceği" yönündeki kararı onadı. 
     
Yargıç Lord Phillips bugün, 2'e karşı 5 oyla Yüksek Mahkeme'nin Assange'ın İsveç'e iade edilebilir kararını onayladığını açıkladı. 
     
Assange'ın avukatları, İsveçli savcının müvekkilleriyle ilgili çıkardığı Avrupa genelindeki yakalama emrinin "geçersiz ve uygulanamaz" olduğunu savunmuştu. Ancak Anayasa Mahkemesi bugün, iade talebinin ve yakalama emrinin "meşru" olduğuna hükmetti. 
     
Londra'daki Yüksek Mahkeme de geçen yıl, İsveç'te iki kadına tecavüz etmekle suçlanan Assange'ın bu ülkeye iadesine ilişkin kararı onamıştı. İngiliz Woolwich Ceza Mahkemesi ise, Assange'ın geçen yılın Şubat ayında bu ülkeye iadesine karar vermişti. 
     
40 yaşındaki Wikileaks'in kurucusu iade kararını, ülkedeki en yüksek mahkeme olan Anayasa Mahkemesi'ne taşımıştı. 
     
İngiliz Anayasa Mahkemesi'nin bugün verdiği karar, Assange'ın İngiltere'deki son yasal seçeneğiydi. Wikileaks'in kurucusunun hakkındaki kararı, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) taşıması bekleniyor. 
     
Julian Assange, hakkındaki tecavüz iddialarını reddediyor ve bu suçlamanın Wikileaks'in yayımladığı ABD Dışişleri Bakanlığına ait gizli yazışmalarla ilgili olduğunu iddia ediyor. 
     
İngiltere'de yaklaşık bir buçuk yıldır ev hapsinde tutulan Assange'ın avukatları ülkedeki yasal süreçte müvekkillerinin İsveç'e iadesinin, "haksız ve yasa dışı" olacağını, Assange İsveç'e iade edilirse "adil yargılanamayacağını" ve ABD'ye gönderilebileceğini savunmuştu.