Assange'ye ''İsveç'e gönderme'' önerisi

Ekvador Dışişleri Bakanı Ricardo Patino, Wikileaks'in kurucusu Julian Assange'ın, ''koruması altında'' Londra'dan İsveç'e gönderilebileceğini söyledi.

Assangeye İsveçe gönderme önerisi
22 Eylül 2012 Cumartesi 09:58 tarihinde eklendi.

 

Patino, gazetecilere yaptığı açıklamada, gerektiği takdirde Ekvador'un koruması altında Assange'ın İsveç Büyükelçiliği'ne gönderilme ihtimalinin bulunduğunu belirtti. 
     
Bunun, birçok hareket seçeneğinden biri olduğunu belirten Patino, ''Assange korumamız altında ve sığınma hakkına sahip olmaya devam edebilir. Böylece İsveç'in talepleri de yerine getirilmiş olur'' ifadesini kullandı. 
     
İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague ile konuyu 27 Eylül'de, BM Genel Kurulu için bulunacağı New York'ta görüşeceğini doğrulayan Patino, bu görüşmenin iki ülkenin hükümetlerinin uluslararası hukuk çerçevesinde diplomatik çözüm bulma niyetini gösterdiğini vurguladı. 
     
Assange, 19 Haziran'dan bu yana Ekvador'un Londra Büyükelçiliği'nde bulunuyor. 
     
İngiltere, İsveç'te iki kadına tecavüz etmekle suçlanan ve bu ülkeye iadesi onanan Assange'ın, büyükelçilikten ayrılması halinde şartlı tahliye koşullarını ihlal ettiği gerekçesiyle tutuklanacağını bildiriyor. 
     
Assange İsveç'e gitmesi halinde ABD'ye gönderilme ve bu ülkede idam cezasıyla karşı karşıya kalma ihtimalinden endişe ediyor.