'ASYA' deprem simülatörü Bolu'da

12 Kasım Depremi anma etkinlikleri kapsamında Bolu'ya gelen mobil deprem simülatöründe herkese deprem eğitimi verildi.

ASYA deprem simülatörü Boluda
12 Kasım 2013 Salı 21:04 tarihinde eklendi.

Kimse Yok Mu Yardım Derneği bünyesinde kurulan Arama Kurtarma Ekibi'nin (ASYA) mobil deprem simülatörü, 12 Kasım Depremi anma etkinlikleri kapsamında Bolu'ya geldi.

ASYA ekibi, 12 Kasım 1999 tarihinde meydana gelen acı deprem felaketinin anma etkinlikleri kapsamında kurulan standlarda yerini aldı. Burada bulunan yetkililer, deprem anı ve sonrasında neler yapılması gerektiğini uygulamalı olarak vatandaşlara anlattı.

1999 yılında yaşanan 17 Ağustos ve 12 Kasım depreminde, özellikle cenin pozisyonu alan kişilerin daha fazla hayatta kaldığının tespit edilmesi üzerine, simülatöre girenlere deprem anında bu pozisyonu almaları tavsiye edildi.

Daha önce depremi yaşayan ve simülatöre katılan yaşlı bir vatandaş, ilk başta korktuğunu fakat daha sonra alıştığını belirtti. İlk defa depremi yapay olarak yaşayan öğrenciler ise uygulamadan memnun olduklarını ve evde ailelerine öğrendiklerini anlatacaklarını söylediler.

Kimse Yok Mu Derneği Bolu Şube Müdürü Ali Kavaz ise yaptığı açıklamada, "Depremin üzerinden 14 yıl geçti, ASYA olarak yılda 200 bin insanımıza bu şekilde bilgi veriyoruz. Anma etkinliklerinde Bolu'dayız. İnsanları bu şekilde eğitirsek depremde daha az can kaybı yaşanır." dedi.


CİHAN