Atatürk Havalimanı'nda kritik toplantı!

Hava trafiği tehlikede mi? Toplantının konusu göçmen kuşlar ve martılar oldu...

Atatürk Havalimanında kritik toplantı!
04 Ağustos 2011 Perşembe 16:35 tarihinde eklendi, 2.256 kez okundu.

 

Atatürk Havalimanı İtfaiye Müdürü Hacı Yusuf Akbaş, göçmen kuşların ve martıların zaman zaman hava trafiğinde tehlikeye neden olduğunu belirtti.
 
Atatürk Havalimanı Havayolu Operatörleri Komitesi (AOC) Acil Durum Toplantısı, havayolu şirketleri ve idari birim yetkililerinin katılımıyla Dış Hatlar Terminali'nde yapıldı. 
 
Akbaş, toplantıda yaptığı konuşmada, terminaller, apron ve pistlerde yaşanabilecek kaza ve tehlikelere karşı itfaiyenin müdahale biçimleri konusunda sinevizyon eşliğinde bilgi verdi. 
 
Akbaş, hava trafiğinde yaşanan bir tehlikenin de kuşlardan kaynaklandığını ifade ederek, uçakların Atatürk Havalimanı'na iniş ve kalkışlarında zaman zaman kuş çarpmalarından ötürü bazı hasarlar meydana geldiğini ifade etti.
 
Havalimanında 24 saat kuşlarla mücadele ettiklerini, olayların yaşanmaması için bilimsel çalışmalar yaptırdıklarını da dile getiren Akbaş, "Kuşlarla mücadele edebilmek için 2009 yılında İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi'ne bir araştırma yaptırdık. Kuş davranışları araştırılarak, kuş çarpmalarını engellemek için neler yapılabileceği belirlendi" dedi.
 
Kuşların göç yolları ve Atatürk Havalimanı hakkında da bilgi veren Akbaş, göçmen kuşların ilkbaharda Afrika'dan gelerek Hatay'dan girdiğini ve İstanbul üzerinden Avrupa'ya doğru gittiğini, sonbaharda da Avrupa'dan gelerek İstanbul ve Hatay üzerinden Afrika'ya geçtiğini söyledi. Akbaş, "Göçmen kuşlar geçiş esnasında zaman zaman havalimanı üzerinde ve çevresinde toplanıyor. Ancak bizim için asıl sıkıntıyı martılar yaratıyor. Havalimanının deniz kenarında olması ve çevresindeki yerleşimlerin çöpleri, martıları havalimanına çekiyor. Çöplerin açıkta bırakılmaması için belediye ve çevredeki lokanta gibi iş yerlerini uyarıyoruz. Artık çöpler açıkta bırakılmıyor. Ancak martılar, kıyı şeridi ve çevresinde alıştıkları yerleri kolay kolay terk etmiyor" şeklinde konuştu. 
 
Kuşları apron ve pistlerden uzaklaştırmak için kuşla mücadele aracı ve av tüfeği kullandıklarını belirten Akbaş, "Aracın üzerinde siren var. Değişik sesler çıkartarak kuşları kovalıyoruz. Kaçmazlarsa av tüfeği patlatarak uzaklaştırmaya çalışıyoruz. Ancak hava trafiği yoğun olduğu için kulenin müsaade ettiği ölçüde pistlere çıkabiliyoruz. Piste çıktığımızda kuş ölüsü varsa alıyoruz. Kuşlarla etkili mücadele için bize en uygun yöntemleri bulmaya çalışıyoruz" diye konuştu.
 
2009 yılında Atatürk Havalimanı'nda 57 kuş çarpması olayı gerçekleştiğini, bunlardan altısının uçaklarda hasara yol açtığını hatırlatan Akbaş, yürüttükleri mücadele sonunda önceki yıllara göre uçaklara kuş çarpması vakalarının azaldığını sözlerine ekledi.