Atatürk'ün vefatından sonra Çankaya Köşkü'nde bir ilk

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Cumhurbaşkanlığı Klasik Türk Müziği Korosu'nun, Çankaya Köşkü'ndeki konserini dinledi.

Atatürkün vefatından sonra Çankaya Köşkünde bir ilk
18 Ocak 2013 Cuma 22:10 tarihinde eklendi, 1.177 kez okundu.

 

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "Kültür ve Turizm Bakanlığı İstanbul Devlet Klasik Türk Müziği Korosu'nun adı, Cumhurbaşkanlığı Klasik Türk Müziği Korosu olarak değiştirilerek, cumhurbaşkanlığı makamının himayesine alındı. Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı olarak vazifesini yapacak olan koromuzun, cumhurbaşkanlığının her türlü kurumsal desteğinden yararlanacağından emin olabilirsiniz" dedi.
 
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Cumhurbaşkanlığı Klasik Türk Müziği Korosu'nun, Çankaya Köşkü'ndeki konserini dinledi. Konsere ayrıca, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Cemil Çiçek, Kültür ve Turzim Bakanı Ertuğrul Günay ve Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Danıştay Başkanı Hüseyin Karakullukçu'da katıldı. Cumhurbaşkanı Gül konser öncesinde yaptığı konuşmasında, "Tarih boyunca kurduğumuz medeniyetlerin hepsinde, musikimiz sadece bir sanat olarak değil, ilim olarak da görüşmüştür" dedi.
 
Sanatçı ve ilim adamlarının, tarihte toplumun en yüksek kesimde himaye edildiğini belirten Cumhurbaşkanı Gül, sözlerini şöyle sürdürdü: "Zira sanatçı ve ilim adamları, popüler olmayan, kazanca tahvil edilemeyecek kültürel değerleri tüm toplum ve insanlık adına üreten fedakar ve cefakar kişilerdir. Gazi Mustafa Kemal Atatürk Cumhuriyet'in ilanını takiben, Riyaset-i Cumhur Filarmoni Orkestrası ve Riyaset-i Cumhur İncesaz adları ile Cumhurbaşkanlığı himayesine almıştı. Bu kurumlardan Riyaset-i Cumhur Filarmoni Orkestrası, bugün Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası olarak başarılı müzik çalışmalarına devam etmektedir. Buna karşılık olarak Riyaset-i Cumhur İncesaz heyeti Atatürk'ün 10 Kasım 1938'de ebediyete intikalinin ardından, adeta tarih sahnesinden çekilmiştir. Ciddi devlet geleneği bulunan tüm ülkelerde böyle kurumların sürekliliğinin kurulması esastır. Bu nedenle köklü devlet geleneğimizin bir icabı olarak öz musikimize hak ettiği alaka ve himayeyi yeniden ihya etmek ihtiyacını hissettim. Türk Milleti olarak üstlendiğim makamın adını geleneksel musiki sanatımızı temsilen bir kuruma tevri etmem noktasında Kültür ve Turizm Bakanlığı İstanbul Devlet Klasik Türk Müziği Korosu en güçlü aday olarak temayüz etti. Neticede Bakanlar Kurulumuzun kararı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı İstanbul Devlet Klasik Türk Müziği Korosu'nun adı, Cumhurbaşkanlığı Klasik Türk Müziği Korosu olarak değiştirilerek, Cumhurbaşkanlığı makamının himayesine alındı. Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı olarak vazifesini yapacak olan koromuzun, Cumhurbaşkanlığı'nın her türlü kurumsal desteğinden yararlanacağından emin olabilirsiniz. Bu kapsamda Cumhurbaşkanlığı Klasik Türk Müziği Korosu'na, ismine ve sahip olduğu muazzam geleneğe mütenasip İstanbul'da tarihi bir salonun kazandırılması çalışmalarına da şimdiden başladığımızı müjdelemek isterim. Koronun gerek kadro, gerek altyapı bakımında en üst imkanlara kavuşturulması için el birliği ile her türlü katkıyı tabi ki yapacağız."

DHA