Atina ve Tiran arasında "Preveze" gerginliği

Buyar Nişani ve Başbakan Sali Berişa, Tiran'da dün düzenlenen bağımsızlık günü törenlerine katılması planlanan Yunanistan Dışişleri Bakanı'nın ziyaretini iptal etmesine ilişkin açıklamalarda bulundu.

29 Kasım 2012 Perşembe 19:32 tarihinde eklendi.

Arnavutluk Cumhurbaşkanı Buyar Nişani, Başbakan Sali Berişa'nın, Yunanistan Dışişleri Bakanı Dimitris Avramopoulos'un Tiran ziyaretini iptal etmesine yol açan sözlerine ilişkin, "Komşularımızın ve başka ülkelerin toprak bütünlüğüne saygılıyız" dedi. 

  
Cumhurbaşkanı Buyar Nişani, konuya ilişkin açıklamasında, "Arnavut ulusunun tarihin hiç bir döneminde komşu ülkeleri zor durumdayken dahi onların topraklarına göz dikmediğini, hiçbir zaman komşularına zarar verme fikrine de kapılmadıklarını" söyledi.
 
Ülkesinin geleceğini komşularıyla birlikte kurmak istediğini ifade eden Nişani, "Bağımsızlığımızın 100. yıl dönümünü kutladığımız bu günlerde tarihi olaylara değinebiliriz, ancak bu hiçbir şekilde komşularımızın veya başka ülkelerin toprak bütünlüğüne zarar vermez" dedi. Nişani, komşuları ve başka ülkelerin toprak bütünlüğüne saygılı olduklarını vurguladı.
 
Arnavutluk Başbakanı Sali Berişa da Arnavutlar olarak "Avrupa çatısı altında birleşme gibi bir hedefleri olduğunu" belirtti. Kosova'nın bölgede ve uluslararası bağlamda bağımsızlığının pekiştirilmesinin Arnavutlar'ın asıl hedefi olduğunu ifade eden Berişa, "Nerede yaşıyor olurlarsa olsunlar, tüm Arnavutlar Avrupa projesi için çalışmalıdırlar. Arnavutlar, yüz yıldır aralarına konulmaya çalışılan ayrımları ve engelleri aşmak için çalışmalı" diye konuştu.
 
Yunanistan Dışişleri Bakanlığı, dün yayınladığı açıklamayla, Avramopoulos'un Tiran ziyaretini iptal ettiğini belirtmiş ve buna gerekçe olarak da Başbakan Berişa'nın Arnavutluk'un güneyindeki Vlora kentinde yaptığı konuşmada "Preveze Arnavut toprağıdır" ifadesini göstermişti.