Atlantis ile son kez

Son yıllardan beri uzayda öncüsü olan uzay mekiklerinden en sonuncusu Atlantis, STS-135 göreviyle son kez göreve çıkacak.

Atlantis ile son kez
08 Temmuz 2011 Cuma 13:57 tarihinde eklendi, 1.026 kez okundu.

 

ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), bugün tarihi bir ana tanık olacak. NASA’nın on yıllardan beri uzayda öncüsü olan uzay mekiklerinden en sonuncusu Atlantis, STS-135 göreviyle son kez göreve çıkacak. Böylece, NASA’nın 1960’larda insansız görevlerle başlattığı, 1970’lerde ise astronotların eşliğinde sürdürdü uzay mekiği programı da son bulacak.
 
Bugün TSİ 17.26’da yapılacak fırlatma öncesinde, NASA teknisyenleri Atlantis’in yakıt tankları doldurmaya başladı. Uzay mekiğinin dışındaki turuncu renkli dev yakıt tankına süper soğuk sıvı oksijen ve sıvı hidrojenin TSİ 09.00’da doldurulmaya başlandı. İşlemin üç saat süreceği bildirildi.
 
Öte yandan, olumsuz hava koşullarının Atlantis’in son görevini erteleyebileceği uyarısı yapıldı. NASA, beklendiği gibi fırtınalı bir hava yaşanması halinde fırlatmanın iptal edilmesi olasılığının yüzde 70 olduğunu belirtti.
 
GÖREV SÜRES 12 GÜN
Fırlatmanın hafta sonuna ertelenmesi halinde, Atlantis’in Pazar günü ateşlenmesi ihtimalinin daha yüksek olduğu ifade edildi. Atlantis, son görevinde Uluslararası Uzay İstasyonu’na 4 bin 318 kg donanım taşıyacak. Donanımın üsteki laboratuarlara yerleştirilmesi ve mekiğin Dünya’ya dönmesi toplam 12 gün sürecek.
 
Atlantis’ten önce uzaya fırlatılan en son uzay mekiği Endeavour’du. Uluslararası Uzay İstasyonu’na (ISS) donanım götürmek için fırlatılan ve 2 hafta uzay üssünde kalan Endeavour, 17 Mayıs’ta fırlatılmıştı.